Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Einde Metropole Orkest nabij na verlies subsidie


Het Metropole Orkest heeft afgelopen maandag in het Kamerdebat over het mediabeleid geen extra budget gekregen. De Tweede Kamer heeft brede steun en waardering voor het Metropole Orkest, maar er is onvoldoende budget om het orkest na augustus 2013 te laten voortbestaan. Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker zal het orkest niet gaan steunen, ondanks fors aandringen van onder andere de SP.

Anton Kok, directeur van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en het Metropole Orkest: "Wij hebben de afgelopen tijd heel hard gewerkt aan de vormgeving van een businessplan voor een nieuw, modern Metropole Orkest. Onze musici, staf en technici hebben constructief meegedacht hoe wij met toch bijna 50% minder subsidie een gezonde toekomst kunnen hebben. Nu dreigen wij tussen de wal en het schip te vallen. Weg uit de mediabegroting en geen toegang tot de cultuurbegroting. We zullen ons subsidiebudget halveren, zullen meer uit de markt halen, maar helemaal zonder overheidssteun kan dit wereldvermaarde orkest helaas niet. Als dit zo blijft, is het na augustus 2013 afgelopen voor het Metropole Orkest."

De PvdA liet eerder weten meer duidelijkheid over het omroeporkest te willen krijgen, en D66 en SP verklaarden het gezelschap graag overeind te willen houden. "Iedereen met verstand van zaken ziet dat je het orkest niet zomaar op de markt kan schoppen", vond Jasper van Dijk van de SP. Hij wil dat gekeken wordt naar het reddingsplan voor het orkest. Ook D66 wil meer duidelijkheid over de steun van het kabinet voor het reddingsplan. PvdA'er Martijn van Dam wil kijken of er nog geld is om het orkest te redden.

Het Metropole Orkest stelde zelf eerder voor om door te gaan met 3,5 miljoen euro subsidie, de helft van het huidige subsidiebedrag. Dat verzoek is niet ingewilligd. De staatssecretaris vindt het te veel. De VVD vindt dat een 'bruidsschat' van acht miljoen euro voor het orkest genoeg is om op eigen benen te kunnen staan.

Het orkest maakt nu nog deel uit van het MCO, maar moet zelfstandig verder. Als deel van het MCO wordt het betaald vanuit het omroepbudget. Nu de steun voor het Metropole Orkest wegvalt, gaat het orkest het niet redden.

Het Metropole Orkest is het enige orkest dat op het allerhoogste niveau jazz, pop, lichte en wereldmuziek speelt en wordt internationaal gezien als één van de beste orkesten in deze disciplines. Dat blijkt onder meer uit de vele onderscheidingen - Grammy's en Oscars (voor filmmuziek) - én een publiek dat massaal komt kijken en luisteren.

Klik hier om een petitie te tekenen en het Metropole Orkest te steunen.

Labels:

(Maarten van de Ven, 12.12.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.