Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Young at heart

Philip Catherine Quartet, vrijdag 14 december 2012, LantarenVenster, Rotterdam

De tweede week van december heeft de gitaarmuziek in Nederland centraal gestaan. Dit kan vooral op het conto geschreven worden van het Amsterdamse festival Electric Guitar Heaven 2012. De tien podia zullen bol hebben gestaan van de masculiene gitaarhelden uit het heden en het verleden. De Belgische meester op de gitaar lijkt meer de feminiene dimensie van het gitaarspel te willen omarmen. Voor Catherine geen hoogstaande, virtuoze power guitar-licks. Maar een ongekunstelde, intuïtieve drang naar de pure gitaarklank, de subtiliteit van de improvisaties en de harmonie.

In Lantaren-Venster draagt het kwartet, behalve de eerste twee nummers, bovenstaande filosofie uit door hoofdzakelijk fris materiaal van de laatste cd 'Côté Jardin' te spelen. De nieuwe groep bestaat uit twee muzikanten uit de Belgische jazzscene, bassist Philippe Aerts en drummer Antoine Pierre, en de in Brussel woonachtige Italiaanse pianist en medecomponist Nicola Andrioli. Alle composities zijn ingenieus en voorzien van een dubbel lading. Op het eerste gehoor ongecompliceerd en vanzelfsprekend. Bij nader inzien geraffineerd melodieus en zonder uitzondering emotioneel geladen.

Het vibratoloze spel van Philip Catherine, delicaat met een al even markant als uniek transparante klankkleur, dartelt soms tegen het akoestische aan. In de hoogste versnelling wordt de spanning gezocht en wordt zijn geluid expressiever en incidenteel opzwepend. Het gebruik van effectapparatuur is minimaal en voorzien van een subtiel aroma. De helderheid en doorzichtigheid in zijn spel en het afwisselend akkoordengebruik springen daarbij in het oog. De wendbaarheid, het omspelen van de melodie en het schitteren zonder effectbejag zijn de dominante factoren in het sensitieve spel. De Belg is ook royaal in het geven van ruimte aan zijn overwegend jeugdige begeleiders. Solistisch krijgen zij alle ruimte en dragen zo bij de spanningsboog te verhogen. Het soms barokke spel van Andrioli zorgt voor afwisseling en overpeinzing.

De sfeerimpressies die direct uit de stukken of aan de oppervlakte opdoemen, zijn overwegend optimistisch van aard. Ondanks de onverwachte versnellingen en kantelingen in de moderne composities heerst - zonder gebruik te maken van clichés - de romantiek en het eeuwige verlangen. De jubilerende Philip Catherine blijft young at heart!

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 29.12.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.