Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Saxkanonnen in de geest van Cannonball en Coltrane

Eric Alexander/Vincent Herring Quintet, woensdag 28 november 2012, Bimhuis, Amsterdam

Onder het motto 'In the spirit of Coltrane and Cannonball' had het Eric Alexander/Vincent Herring Quintet al 26 concerten door heel Europa achter zich. In het Bimhuis was het nummer 27 en tevens het laatste. De vermoeidheid was niet echt meetbaar, maar het concert zat tegen het routinematige aan. Desondanks werd er onvervaard met allure gemusiceerd.

Dat kan ook niet anders met twee saxkanonnen, good old pianist Harold Mabern - hij speelde met grootheden als Johnny Griffin, Gene Ammons, Art Farmer, Benny Golson, Sonny Rollins, Miles Davis, Freddie Hubbard, Lee Morgan, Stanley Turrentine en wie al niet - en een adequate ritmesectie.

Beide leiders speelden en soleerden in het moderne mainstream-idioom. Dat betekent dus improvisaties op modale-, blues-, en ritmeschema's. Zowel Alexander op tenor als Herring op altsax demonstreerden dat de hedendaagse arpeggio's, intervallen, riffs en hedendaagse licks geen vingerbrekers waren. Erg gelijkwaardig waren ze aan elkaar, hoewel Herring wat geïnspireerder speelde en soleerde, met vette blueslijnen en idem dito toon.

Veteraan Harold Mabern bleek een geniale begeleider te zijn middels prachtig ingevulde en geplaatste akkoorden. Solistisch bleef hij wat achter. Zijn solo's waren nogal old-fashioned vanwege het overmatige toepassen van blokakkoorden in zijn improvisaties. Bassist Joris Teepe en drummer Joris Dudi kweten zich voortreffelijk van hun ritmische taak.

In de geest van hun voorgangers en het in 1959 opgenomen album 'Cannonball And Coltrane' eerden Alexander en Herring op overtuigende wijze hun voorbeelden en idolen. Net als toen werd er binnen het harmonische kader in het eigentijdse idioom geïmproviseerd. De conclusie kan dan ook luiden dat het een goed en gedegen concert was.

Labels:

(Jacques Los, 13.12.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.