Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Powerjazz en heftige collectieve improvisaties

DASH! 'From Sun Ra To Bollywood Funk', vrijdag 14 december 2012, Muziekhuis, Utrecht

Saxofonist/basklarinettist Maarten Ornstein heeft zijn succesvolle DASH!-project met vier zangeressen inmiddels afgesloten en een nieuwe basis gevonden met bassist Alex Oele en drummer Eric Hoeke, om wederom onder de naam DASH! nieuwe projecten met speciale gasten op te zetten. Het meest recente resultaat daarvan is het 'From Sun Ra To Bollywood Funk'-project met als speciale gasten saxofonist/klarinettist Shabaka Hutchings, zangeres Ranjana Ghatak en trombonist Hilary Jeffery.

De titel van het project dekt amper de lading, of het zou moeten zijn dat Ornsteins compacte en funky georiƫnteerde composities de basis zijn voor free- en collectieve improvisaties (Sun Ra) en dat in Ghalaks zang fragmentarisch Indiase (Bollywood) klanken te beluisteren zijn. Maar dat is het dan. Zoals vermeld is de muziek nogal gebaseerd op het funk-idioom, mede dank zij de drum 'n' bass-benadering van Oele en Hoeke. Die powerjazz wordt nog eens versterkt door de heftige collectieve improvisaties. In dat geheel vielen de toch al zwakke vocalen van Ghatak weg, wat soms niet storend was, want ze zong niet altijd even zuiver.

De meest lyrische en melodieuze composities werden gespeeld als zowel Ornstein als Hutchings de basklarinet ter hand namen. In combinatie met het donkere geluid van de trombone werd hiermee tevens een aangenaam warme sound gecreƫerd. Dat had eveneens invloed op de ritmesectie, die dan gas terugnam en adequaat lichtvoetig begeleidde. Een solistisch hoogtepunt was de onbegeleide trombonesolo van Jeffery, die met gebruik van diverse dempers zijn instrument deed murmelen, lispelen, fluisteren, zuchten en steunen.

Ornstein heeft wederom bewezen in de hedendaagse Nederlandse jazzscene als uitvoerend musicus en bovenal als componist een uitzonderlijke kracht te zijn.

Labels:

(Jacques Los, 24.12.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.