Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Goede mix van jazz en wereldmuziek

Anton Goudsmit, vrijdag 23 november 2012, De Lieve Vrouw, Amersfoort

Carte Blanche voor Anton Goudsmit in de aanloop naar de (laatste) wintereditie van het Global Village Festival in theater De Lieve Vrouw in Amersfoort. Nou, dat heeft de gitarist met beide handen aangegrepen. Hij koos vier illustere, internationale en uit verschillende muziek disciplines komende muzikanten uit en repeteerde drie dagen om zich subliem te kunnen presenteren. Dat is hem met glans gelukt. Samen met saxofonist Efraim Trujillo, vibrafonist Miro Herak, gitarist Rafael Vanoli en percussionist/zanger Ebou Gaye Mada werd een enerverende en wervelende mix van (veel) jazz en (vooral Afrikaanse) wereldmuziek geproduceerd.

Gitarist Vanoli, bekend van Knalpot en het internationale trio Opositor, hield zich op zijn gitaar vooral bezig met stevige en solide baspartijen en met elektronische effecten en sampling. Met de uit Gambia afkomstige percussionist/zanger Ebou Gaye Mada werden de complexe, uit niet-westerse maatsoorten bestaande, ritmes swingend en stuwend uitgevoerd. Op die basis was het voor de solisten goed toeven.

De Ploctones-maatjes, Goudsmit en Trujillo, leefden zich dan ook goed uit en lieten geïnspireerde, moderne jazzsolo's horen. Onmiskenbaar waren die ook nog eens gebaseerd op funky en R&B licks en riffs. Vooral in de enthousiaste en felle solo's van Goudsmit waren de inspiratiebronnen Jimi Hendrix en John Coltrane niet moeilijk te ontdekken. Het was fascinerend te horen hoe hij op gitaar Coltrane's virtuositeit combineerde met gierende, bluesy Hendrix-uithalen. En dan ook nog zijn improvisaties unisono mee 'hummen'.

De Tsjechische vibrafonist Miro Herak stelde zich zeer bescheiden en dienstbaar op. Wat mij betreft had hij wel wat meer soloruimte kunnen krijgen. De weinige solomomenten die hij kreeg, benutte hij voluit met kraakheldere, puntige, snelle moderne melodische lijnen.

Anton Goudsmit, die na twintig jaar de New Cool Collective verlaten heeft, moet van deze nu nog ad-hoc formatie maar een vaste groep maken. Tenslotte: kwaliteit in overvloed en – ook voor een groot publiek – interessante muziek, deze mix van jazz en wereldmuziek.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 3.12.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.