Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Premier Roeles – 'Ka Da Ver' (Vindu Music, 2011)

Opname: augustus 2009

Premier Roeles is de opvallende naam van dit kwartet, dat zijn eerste album uitbrengt op het label van pianist Nico Huijbregts. Opvallen doet in ieder geval ook de papieren hoes ontworpen door bassist Harmjan Roeles. Het doet tegelijk speels en een beetje somber aan met de grijstinten, waarop onder meer de afbeelding van een dood knaagdier (een muis of rat) over een pin-up girl te zien is. De cd klinkt erg levendig, als een liveconcert in een grotere ruimte, met een wat rauw geluid van de piano.

Huijbregts gebruikt ook hulpmiddelen om zijn snaren af te dempen of te laten zoemen. Ook maakt hij handig gebruik van de valse noten van zijn soms een tikje vals klinkende instrument. Hij heeft klankopvattingen die evenzeer op de jazztraditie als op de hedendaagse gecomponeerde muziek leunen. Fred van Duijnhoven kennen we als een altijd bedachtzame, strak intonerende percussionist, die razendsnel reageert op de andere musici. Bassist Roeles is een flexibele teamspeler, die qua klank hier niet altijd even goed uit de verf komt. Gerard van der Kemp (alt- en sopraansax) is een impulsieve, spontaan klinkende improvisator. In toon en benadering doet hij vooral denken aan de Amerikaanse free jazz van de jaren zestig.

De stukken zijn alle ter plekke geïmproviseerd, waarbij kennelijk dynamische variatie het belangrijkste selectiecriterium was. De tracks zijn zeer verschillend van opbouw en sfeer. Soms is de muziek vinnig en kort van stof, dan weer ontwikkelt zij zich gestaag met mooi gedoseerde interacties. De uitwisselingen tussen Huijbregts en Van der Kemp lijken op deze plaat het meest vruchtbaar. Gezien de zeer gevarieerde aard van de stukken is moeilijk te zeggen wat de sterke kanten van Premier Roeles als band zijn. Wel zijn de bandleden sterke persoonlijkheden, die zeer goed rekening met elkaar houden. Spontane improvisatie van een ongekunstelde kwaliteit. Ik kijk uit naar volgende producties van deze musici.

Meer horen?
Op de
Myspace-pagina van Premier Roeles kun je van dit album luisteren naar de volgende tracks: 'Chicken B', 'Waltzing Joe', 'Eskie' en 'A!'.

Labels:

(Ken Vos, 29.12.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.