Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jimmy Raney - 'Four Classic Albums Plus' (Avid, 2012)

Opname: 1953-1956

In de periode dat deze vier albums werden opgenomen, midden-jaren vijftig, bevond gitarist Jimmy Raney zich op eenzame hoogte. Zijn werk bij tenorist Stan Getz was niet bepaald onopgemerkt gebleven en in de Critics Poll van het blad DownBeat eindigde hij twee jaar achtereen als eerste. Zijn stijl, geënt op het pionierswerk van Charlie Christian, kenmerkte zich door een soort vloeiende beweeglijkheid. Hij speelde alsof hij saxofoon blies – misschien dat zijn samenwerking met Getz daarom zo succesvol was.

Getz is hier (als 'Sven Coolson') aanwezig op vier tracks. Een maand eerder was de gitarist overgestapt van diens kwintet naar het combo van vibrafonist Red Norvo en dat was kennelijk in goed overleg gebeurd.

De geest van Getz zweefde ook in de Parijse studio, waar Raney in februari 1954 een album met plaatselijke topmusici opnam. Bobby Jaspar en Roger Guerin, tenorsax en trompet respectievelijk, blazen übercool. Raney heeft het rijk alleen in 'Cherokee', een stuk waar hij al zijn (bij benadering) twintig vingers aan dek moet roepen. Het is een wonder dat hij niet hopeloos in zichzelf verstrikt raakt.

Interessant aan de dates die het album 'A' opleverden, zijn de duetten die de gitarist met zichzelf speelt. Soli in contrapunt die vooruit lijken te wijzen naar 'Conversations With Myself' van pianist Bill Evans. Hier is de pianist Hall Overton, de componist, en het is een rol die hij slechts zelden vervulde. Hij speelt bescheiden – in 'Some Other Spring' zweeft hij zowat het raam uit. Merkwaardig genoeg leverde hij geen composities voor 'A'. Trompettist John Wilson is een zwakke, vlakke broeder, zodat deze plaat uiteindelijk een toch wat matte indruk achterlaat.

Een stuk méér weerwerk levert Bob Brookmeyer op het album 'Jimmy Raney Featuring Bob Brookmeyer'. De in december vorig jaar overleden trombonist, componist en docent heeft persoonlijkheid, een levendige fantasie en een schijnbaar onbegrensde techniek – het moet een feestje zijn geweest, die twee maestro's in die studio in juli 1956.

Labels:

(Eddy Determeyer, 10.12.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.