Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Geslaagde concertavond van drie stemmingmakers pur sang

Harmen Fraanje, Tuur Florizoone & Eric Vloeimans, zaterdag 8 september 2012, Paradox, Tilburg

Op de tweede avond van het openingsweekend in de vernieuwde Paradox is het podium aan pianist Harmen Fraanje, gevolgd door het duo Tuur Florizoone (accordeon) en Eric Vloeimans (trompet) en tot besluit van de avond een set als trio.

Fraanje geeft een voorsmaakje van zijn nieuwe solo-cd, die hij zal opnemen in de beroemde Rainbow Studio in Oslo. Hij treedt aan met een rustige intro, waarbij hij zelf zacht meeneuriet. Gaat dan kabbelend over in het volgende nummer met daarin zware, diepe aanslagen van de linkerhand en soms luide, krachtige staccato noten van de rechterhand. En ook al klinkt het experimenteel en hedendaags, toch behoudt hij altijd zijn harmonische lyriek. Ondanks zijn vrije omspelingen is de melodie altijd herkenbaar en uitgangspunt voor zijn escapades. Hij verrast voortdurend met zijn akkoordkeuzes en fraaie harmonieën. Zelfs in de standard 'Somewhere Over The Rainbow' weet hij te verbazen met ritmische structuren en vondsten, die getuigen van zijn grote creativiteit.

In het tweede deel van het drieluik horen we Eric Vloeimans en Tuur Florizoone. Vloeimans (altijd een spetterende verschijning met zijn opvallend bedrukte hemd, felgekleurde broek en Mascolori Blue Dandy-schoenen, zelf samengesteld) wordt voorgesteld als wonende nu in Rotterdam, maar vroeger bijna letterlijk in de Paradox. De trompettist verhaalt kort de geschiedenis van Paradox, ontstaan uit een muzikanteninitiatief waarbij Steve Clover, een muzikale ravage toen, aan de basis lag. En daarom juist is de betrokkenheid van muzikanten met dit honk altijd groot geweest. Hij complimenteert het podium met de prachtige verbouwing en rekent erop dat de continuïteit van Paradox hiermee verzekerd is.

In 'Rosemary’s Baby' met muziek van Krzysztof Komeda speelt Vloeimans met zijn adem en trompet. Hij fluistert, zucht, pakt uit en bindt in. Kortom doet je schuiven naar het puntje van je stoel bij zijn hese fluisteren of terugdeinzen bij zijn fortissimo's. En in Tuur Florizoone vindt hij zijn gelijke. Ook hij weet vervreemdende klanken te toveren uit zijn accordeon. Net als zijn balg vergroot of verkleint hij het volume van zijn muzikale schilderingen. De fraaie luchten bij een zinkende zon in dit jaargetijde maakte Florizoone in al zijn schakeringen vanavond hoorbaar.

Het tweede stuk 'L’Amour Des Moules' komt uit de documentaire 'Erotiek Van De Mosselen', waarvoor Florizoone de muziek schreef en waarin we de levenscyclus zien: de mossel die bemint, de mossel die naarstig houvast zoekt, en de mossel die wordt losgerukt door de storm. Een compositie die aansprekend en beeldend door het duo wordt verklankt. Evenals de uitvoering van 'Kwa Heri', afkomstig van de cd 'Mixtuur', met daarin een prominente rol voor een groot ensemble en het Nabindibo-koor, deze avond gespeeld met dezelfde geladenheid en net zo aangrijpend en ontroerend. En dat door een duo, maar wat voor één!

'Contamine Mon Joie', eveneens een compositie van Florizoone, verwijst naar het skigebied Les Contamines Montjoie in Haute-Savoie. De twee ervaren meesters weten de afdaling van deze muzikale zwarte piste met bravoure, behendigheid en respect voor elkaar ex aequo te finishen. Een avontuurlijk hoor- en schouwspel, dat terecht veel bijval oogst.

In het slotgedeelte staan Fraanje-Vloeimans-Florizoone synoniem voor close harmony. Vloeimans start met iets wat 'Koyaanisqatsi'-achtig gaat klinken. Leven in gekte, leven in onrust, leven in onbalans, leven in desintegratie. Ook deze muziek heeft met zijn vertragingen en versnellingen hetzelfde hypnotiserende effect. Dat is het wat deze drie stemmingmakers pur sang het publiek tot besluit van deze geslaagde concertavond laten horen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Gerda Boel, 1.11.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.