Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Veranderlijk en wisselvallig verjaarsfeestje

Rein de Graaff's 70th Birthday Jazzparty, donderdag 8 november 2012, Bimhuis, Amsterdam

In het Bimhuis werd deze avond de zeventigste verjaardag van pianist Rein de Graaff gevierd. Met als hoofdgast de Amerikaanse mainstream-, bluesy tenorsaxofonist Houston Person, aangevuld met de jonge honden Benjamin Herman en Ben van Gelder op altsax, trompettiste Ellister van der Molen, gitarist Martijn van Iterson en zangeres Sylvia Droste.

De eerste set (voor de pauze) werd geopend door De Graaffs trio, met een swingende opwarmer 'Dear Old Stockholm'. Nadien werden Houston Person en Sylvia Droste het podium opgeroepen. In die context stelde de saxofonist zich zeer bescheiden op en gaf alle ruimte aan de zangeres. Dat hebben we met z'n allen geweten. Droste heeft meer flair dan zangstem. Haar presentatie en haar lef correspondeerden geenszins met haar vocale kwaliteiten. Ze scat niet muzikaal, maar wel brutaal. In 'On Green Dolphin Street' gleed ze qua stem behoorlijk uit. Tegen het eind van de eerste set had Person zich wat losgeweekt van Drostes gênante dominantie en kwam hij los met een geïnspireerd swingende solo in 'Sometimes I'm Happy' (heel toepasselijk).

Het echte feest begon pas na de pauze. De jonge garde ging enthousiast tekeer met in- and outside-improvisaties op bebopnummers als 'Bag's Groove', 'Good Bait' en 'Ornithology'. Natuurlijk is dat wel het algemene jamsessionrepertoire - blues en ritmeschema's - maar dat mocht de pret voor Herman, Van Gelder, Van der Molen en Van Iterson niet drukken. Zo werd het smeulende vuurtje van voor de pauze flink opgestookt. Ook Rein de Graaff en zijn kompanen, bassist Marius Beets en drummer Eric Ineke, kwamen op stoom en swingden en stuwden als niet eerder op deze avond. Met snelle en felle helder klinkende loopjes en dampende blokakkoorden soleerde De Graaff, in deze de avond goedmakende set, niet als een zeventigjarige senior, maar als een jonge hond. We wensen hem nog vele bebopjaren toe.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 15.11.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.