Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
Ravi Coltrane's New Quartet klinkt ingetogen en uitbundig

zaterdag 10 november 2012, Bimhuis, Amsterdam

Klein en intiem begint dit concert met '13th Floor' en 'Who Wants Ice Cream'. Kalm en ingetogen, dwingt saxofonist Ravi Coltrane zijn publiek om samen met hem concentratie te vinden die leidt naar de kern van zijn muzikale wereld. Een anticlimax die doeltreffend afleidt van alle kwaliteiten die hem in deze fase van zijn optreden in gedachten worden toegedicht, maar die associatief zijn verbonden met zijn beroemde vader. Plaatsvervangend is dit een duiding die poogt af te rekenen met vader John. Die focus blijft voor veel mensen toch even lastig als verschil maken tussen Jordi en Johan Cruijff. In dat kader: een saxofoon is in principe een instrument waar je muziek mee wilt maken. Met deze instelling brengt Coltrane junior een ode aan de schoonheid van zijn instrument.

In zijn New Quartet worden uiteenlopende ideeën met elkaar verbonden. Verbindingen zonder leiderschap en dominantie, die bijna terloops ontstaan, en ruimte geven aan persoonlijke inbreng. Naast rust en verkenning van muzikale vrijheid, is er veel ruimte voor versnelling en delicate extases. De dingen die gebeuren blijven goed in balans met elkaar en steeds in een mooie verhouding tot de muziek als het grotere geheel. In deze zetting functioneert de groep eerder organisch dan democratisch. Toch is Ravi Coltrane zelf de voornaamste muzikale leider van zijn groep, in een rol als spelverdeler zonder dwang of macht.

Zo het zich laat aanzien is Coltrane's muzikale missie een hoogtepunt aan het bereiken. Na te zijn opgegroeid in een uitermate muzikaal milieu heeft hij in zijn professionele loopbaan veel tijd genomen om zijn eigen muziek en zijn eigen instrument te ontdekken en op waarde te schatten. Een duurzame verkenning met de post-bop en de saxofoon als uitgangspunten. Een route die ging langs alle invloedrijke ontwikkelingen in de hedendaagse jazz.

Nu hij die muziek en zijn instrument optimaal beheerst, is er ook ruimte ontstaan voor de muzikale erfenis van zijn vader. Het is ontroerend om te zien hoe de zoon met een doorwrochte vertolking van 'Satellite' het werk van zijn vader oppakt en in eigen handen neemt. Integer en respectvol doet hij tunes herleven die al vijftig jaar voortleven in het collectieve jazzgeheugen van velen. Ook de manier waarop de groep 'Skippy' en 'Epistrophy' van Thelonious Monk speelt, bezorgd je kippevel. De stukken blijven volledig intact en klinken ook zoals zij dat willen: eigentijds, fris en volgens hun persoonlijke beleving van jazz.

Coltrane's New Quartet is een broedplaats voor jonge jazzmusici. Jongens met veel talent, die het aandurven om zich naast avontuur ook te bezinnen op de jazzcanon en klankcultuur. In de praktijk betekent dit gas terugnemen en je dienstbaar maken aan ensemblespel, conservering en behoud van het goede. Niets wijst erop dat ze zich vertillen aan die intentie. Als ware pleitbezorgers van hun instrument gaan ze voor klankschoonheid. In de uitverkochte zaal van het Bimhuis vindt deze benadering veel waardering en bijval.

In dit gezelschap is de uit Cuba afkomstige David Virelles een grote belofte. Zijn geboorteland zat jarenlang - tevergeefs - op slot voor westerse en vooral ook Amerikaanse culturele beïnvloeding. In combinatie met de eigen muziekcultuur en de hoge kwaliteit van het muziekonderwijs leidt dat nu tot een stroom van jonge talenten. Virelles pianospel biedt een groot palet aan mogelijkheden en hij mengt daarin ook minder gebruikelijke idioom en sequensen. Bassist Dezron Douglas en drummer Johnathan Blake vormen een sobere en soms heerlijk droge ritmesectie en geven daarmee blijk van veel inzicht in de historische rol van hun instrumenten. Minder is meer. Zonder opsmuk voorzien ze het muzikale idee van de benodigde kleur en diepte.

Zoals gezegd heeft Ravi Coltrane een artistieke top bereikt. Zijn complexe, maar zeker ook toegankelijke muziek staat op grote hoogte. Wie snel meer van zijn muziek wil horen, kan zich laven aan zijn nieuwste cd 'Spirit Fiction', die deze zomer uitkwam. Een boeiend concert van hoog artistiek niveau, dat vraagt naar een vervolg.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Unknown, 26.11.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.