Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Prachtig ingetogen concert door jonge garde

Ambrose Akinmusire Quintet, donderdag 1 november 2012, Bimhuis, Amsterdam

Het is deze maand een drukte van belang in het Bimhuis betreffende het aanbod van prominente en belangrijke Amerikaanse moderne jazzmusici. Om maar enkelen te noemen: Joshua Redman, Ravi Coltrane, Terence Blanchard, Kurt Elling, Fred Hersch, Billy Hart en Eric Alexander. Een selectie uit dat aanbod maken – een mens kan niet overal heen – zal niet meevallen.

De keuze voor het jonge aanstormende trompettalent Ambrose Akinmusire blijkt achteraf geen slechte te zijn. De in 1982 geboren Akinmusire heeft zich inmiddels gevestigd in de hoogste rang van de hedendaagse jazzgeneratie. In zijn recente kwintet bevinden zich eveneens jonge talenten van een groot kaliber: saxofonist Walter Smith III, pianist Sam Harris, bassist Harish Raghaven en drummer Justin Brown. De laatste twee creëerden een continue pulserende ritmische stroom zonder vaste beat. Ook door hun beheerste en subtiele speelwijze mengde de ritmesectie perfect met het ensemblegeluid en de solo's van de blazers en de pianist.

Akinmusire's composities waren ruimtelijk qua structuur en meer gebaseerd op flarden en fragmenten, niet zozeer melodieën gebaseerd op de traditionele maatschema's. Naast Akinmusire kregen dan ook Smith en Harris ruimschoots gelegenheid hun kwaliteiten in vrije improvisaties te etaleren. Vooral saxofonist Smith viel op door een sobere, doch warme toonvorming (het leek wel of hij een mondstuk, dat specifiek voor klassieke muziek bestemd is, op zijn sax had gezet) en veelvuldige toepassing van triolen en rapsodische lange lijnen. Akinmusire's spel was zowel enerverend – felle hoge noten – als uiterst sfeervol, door toepassing van bluesy vervormde tonen.

Het publiek, grotendeels bestaande uit een leeggelopen jazzafdeling van het conservatorium aan de overkant van het Bimhuis, luisterde aandachtig en ademloos naar een prachtig en ingetogen concert. Een speld kon je horen vallen. Hoe vaak komt dat voor tijdens een jazzconcert?!

Meer zien?
Klik hier voor een fotoverslag door Cees van de Ven van het concert dat het Ambrose Akinmusire Quintet eerder dit jaar gaf in het Bimhuis.

Labels:

(Jacques Los, 20.11.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.