Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Martin Fondse wint Edison


Componist, bandleider en muzikant, Martin Fondse is winnaar van de Edsion in de categorie Jazz Nationaal voor zijn cd 'Testimoni' met Eric Vloeimans en het Matangi Quartet. De jury roemt deze suite in twee delen: 'Interiori' , een introspectief deel en 'Exteriori': een loflied op de expressie. De luisteraar wordt meegesleept door de prachtige composities van Martin Fondse, die zijn inspiratie put uit verschillende bronnen, en de muzikale verbeeldingskracht van trompettist Eric Vloeimans en het sublieme spel van het Matangi Strijkkwartet. 'Testimoni' is voor de jury een project waarin hedendaags gecomponeerde en geïmproviseerde muziek op een fascinerende manier zijn gecombineerd tot een boeiende muzikale ervaring.

Martin Fondse (componist, vibrandoneon, piano) is een van Nederlands meest gekoesterde componisten en pianisten. Hij schrijft muziek voor uiteenlopende ensembles en artiesten als het Metropole Orkest, het Concertgebouw Orkest, Starvinsky Orkestar, XLJAZZ, Matthew Herbert, Basement Jaxx en de Portugese fadozangeres Mariza. Fondse is een grensoverschrijdend componist die in zijn werk verschillende stijlen verbindt.

Ook de serie 'Jazz At The Concertgebouw', uitgegeven door het Nederlands Jazz Archief en Muziek Centrum Nederland, heeft een Edison Jazz/World gewonnen in de categorie 'bijzondere uitgaven van historische aard'. De serie bevat nooit eerder uitgebrachte opnamen van de legendarische nachtconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw en telt inmiddels zes delen, onder meer met Chet Baker, Gerry Mulligan en Sarah Vaughan. Binnenkort verschijnt deel zeven, met unieke concerten van Miles Davis, John Coltrane en Sonny Stitt uit april en oktober 1960.

"Onder de bezielende leiding van impresario Lou van Rees traden vanaf de jaren vijftig vrijwel alle kopstukken uit de jazz op in Amsterdam. Dat deze concerten überhaupt zijn opgenomen is een wonder; dat ze nu zo liefdevol worden uitgebracht op cd is een droom voor velen én een waardevolle bijdrage aan het Nederlandse jazzerfgoed", aldus de Edsion-jury.

Andere winnaars zijn saxofonist Bart Wirtz (Jazzism Publieksprijs), trompettist Christian Scott (Internationaal), Gregory Porter (Vocaal) en het Gurdjieff Folk Instruments Ensemble (World).

Op woensdag 28 november worden de Edisons uitgereikt in het Muziekgebouw Eindhoven. Diverse winnaars zullen onder leiding van Vince Mendoza en het Metropole Orkest repertoire ten gehore brengen. Het programma na de pauze wordt volledig ingevuld door Dee Dee Bridgewater, winnaar van de Oeuvreprijs 2012. De avond wordt gepresenteerd door Co de Kloet. Een radio-uitzending van het prestigieuze evenement op 28 november is live te volgen op Radio 6. E

Klik hier voor meer informatie over de uitreiking.

Labels:

(Jacques Los, 7.11.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.