Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Cd / Jazztube
Busch/Van Kemenade/Stockhausen/Ounaskari - 'Fugara' (DNL, 2012)

Opname: 3 december 2011

Indien een veertiendaagse retraite bij de Fraters van Swalmen je te prijzig is, is de aanschaf van dit schijfje wellicht een goed alternatief. De sfeer is namelijk contemplatief, zoals ook de titel van het laatste stuk, 'Contemplation/The Mountain', aangeeft. De spil van het kwartet wordt gevormd door de as Paul van Kemenade-Stevko Busch, die elkaar, denk ik, kennen van Willem van Manens Contraband en reeds veelvuldig samenwerkten.

'Picking Cranberries' is met elf en een halve minuut het langste stuk en ook het meest gevarieerde. Na een uitbundig begin kruipt het terug in zijn schulp, waarna het wederom ontvlamt doch pianist Busch andermaal aan het piekeren slaat. Vervolgens beginnen de muzikanten een freejazz-gesprek waarbij trompettist Markus Stockhausen zich ontpopt als een Don Cherry op speed. Na deze enerverende diashow zitten we nog even na te knipperen als het licht weer aangaat.

Over Don Cherry gesproken: de compositie 'Cheru' heeft wel wat van Ornette Colemans vroege werk. Het is wat levendiger dan de overige overwegingen, maar glijdt uiteindelijk toch weer af naar diepe, diepe mijmeringen.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om Busch, Van Kemenade, Stockhausen en Ounaskari aan het werk te zien in het Bimhuis op 3 december 2011, waar bovenstaand album werd opgenomen. We horen en zien 'Cheru'.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 10.11.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.