Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Cd
Jake Wilson – 'All’s Well' (Jake Wilson Music, 2012)


In het kader van de honderdste verjaardag van het heroïsche falen van kapitein Scott heeft folkmuzikant Jake Wilson een cd opgenomen met vijf miniatuurtjes voor de vijf mannen die één voor één doodvroren op de terugtocht van de Zuidpool naar het basiskamp. Uiteraard heeft dit niets te maken met de jazz die hier normaal besproken wordt, maar het is goed af en toe even de horizon te verbreden en andere muzikale werelden te ontdekken. Bovendien is 'All’s Well' van zodanige kwaliteit dat hij een recensie in de Nederlandse pers verdient. Door zich te richten op de dagboeken en brieven van de mannen die wisten dat ze gingen sterven, heeft Wilson een evenwichtig beeld weten te schetsen van de vertwijfeling en moed die deze mensen kenmerkte in hun laatste uren. Dit is knap, want het het blijft vrijwel onmogelijk om iets over Scott te zeggen zonder daarbij aan een enorme erfenis van militarisme, machismo en heldenverering te ontkomen.

Met zijn krappe dertig minuten is de plaat aan de korte kant, maar dat kan geen kwaad, aangezien het verhaal zo bekend is dat een al te lange uitwerking van het onderwerp tot te veel overbodige ballast zou leiden. Er zijn immers maar een beperkt aantal manieren om de gedachten van een doodvriezend mens te bezingen. Door in te gaan op de karakteristieken van de verschillende mannen slaagt Wilson er in vijfmaal een nieuwe invalshoek te vinden. Hierdoor zijn de vijf nummers erg verschillend van aard, terwijl ze de continuïteit van een liedcyclus hebben.

Het is lastig op de individuele nummers in te gaan zonder in een geschiedenisles te verzanden, maar ook zonder gedegen inhoudelijke kennis van het verhaal van Scott, Dr. Wilson, Oates, Bowers en Evans, is goed te begrijpen wat er gebeurt. Dit komt omdat de muziek zich in de typisch Britse verhalende folktraditie bevindt. 'Home', geschreven voor de beresterke Teddy Evans, beschrijft bijvoorbeeld hoe hij op handen en voeten kilometers achter de slee aan kroop totdat hij in coma raakte. Jake Wilsons kracht is dat hij naast een sterk verhalende laag ook voor slimme metaforen kiest, die diepte geven voor wie beter bekend is met de geschiedenis van Scott en de zijnen. Oates' obsessie met Napoleon, Bowers' gebrek aan ski's en Dr. Wilson's vertrouwen in God keren bijvoorbeeld allemaal terug in de muziek. Daardoor worden ze teruggebracht naar de menselijke maat, hetgeen na honderd jaar van debat over hun methoden en politieke standpunten geen kwaad kan. Dat dit juist door een muzikant bewerkstelligt wordt, zegt iets over Wilsons vakmanschap en het vermogen van muziek als communicatiemiddel.

Meer horen?
Op de
website van Jake Wilson kun je video's van dit album beluisteren en de nummers downloaden.

Labels:

(Sybren Renema, 5.11.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.