Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Eric Boeren 4tet - 'Coconut' (De Platenbakkerij, 2012)
New Loet van der Lee Quartet - 'Basics' (Jazzshop, 2012)


Dat ook het New Quartet van trompettist Loet van der Lee naar het werk van Ornette Coleman smaakt, heeft direct te maken met de eigenzinnige composities van zijn bassist Johan Plomp. Want op zich speelt het Quartet een stuk traditioneler dan het viertal van kornettist Eric Boeren, een verklaarde Coleman-fan. Van der Lee heeft een glanzend trompetgeluid, hij neigt eerder naar Kenny Dorham dan naar Don Cherry. Boeren is niet vies van een rechtstreekse Cherry-lick of twee. Merkwaardig genoeg heeft de sound van zijn altist Michael Moore maar weinig van doen met Coleman, terwijl Bart Wirtz, die vuiler, expressiever en meer bluesy speelt dan leider Van der Lee, juist weer dichter bij het Amerikaanse icoon staat.

Genoeg vergeleken. Het kwartet van Boeren is sinds 1997 bij elkaar en speelt als één man. Er wordt gezamenlijk geïmproviseerd, de muzikanten vliegen in perfecte formatie, niemand speelt een noot te veel – en toch is het groepsgeluid onvoorspelbaar. Het ene moment horen we een spatgelijk team, het volgende spat de groep uiteen als een rijpe balsemien. Bij Van der Lee vinden we een meer doorgaande beweging. Maar wie die laatste echt in zijn element wil horen: check zijn Holland Big Band.

Meer horen?
Klik
hier om te luisteren naar het titelnummer van de cd 'Coconut'. En hier kun je kijken en luisteren naar een live-uitvoering van het nummer 'Untold Story', afkomstig van de cd 'Basics'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 25.11.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.