Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Cd
Bill Evans - 'Momentum' (Limetree, 2012)

Opname: 4 februari 1972

Concerten of opnamen waarbij je betrokken bent, daar schrijf je uiteraard geen recensies over. Maar het is nu veertig jaar geleden dat ik samen met Ron Gullen Bill Evans' concert in de Groninger Stadsschouwburg organiseerde, geen mens die dat nog weet. Zoals de details van dat optreden inmiddels ook uit mijn geheugen waren gewist.

Pianist Bill Evans werd in grotere groepen met blazers soms uitgedaagd tot gewaagde loopjes en intervallen; alleen of met zijn trio placht hij dieper te gaan. Hier vormt hij een duo met bassist Eddie Gomez dat door de ietwat voorspelbare drummer Marty Morell wordt ondersteund. De pianist en de bassist verdelen de taken van solist en begeleider tamelijk eerlijk en je hoort ('Turn Out The Stars', 'Gloria’s Step') hoe perfect de muzikanten op elkaar zijn ingeslepen. Soms, ja soms functioneert het trio als een driehoek, zoals bekend de sterkste tweedimensionale structuur in het heelal. Dan werken de drie muzikanten gezamenlijk aan een en dezelfde action painting.

Evans is met zijn doorwrochte impressionistische exercities vanzelfsprekend de ster van de avond, maar met zijn beweeglijke, puntige geluid is Gomez aan hem gewaagd. In 'Who Can I Turn To' speelt hij een gevarieerde solo, waarin hij vrije passages afwisselt met traditioneel loopwerk.

Enne... laat je niet afschrikken door die afschrikwekkende cover.

Labels:

(Eddy Determeyer, 14.11.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...






Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.