Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Al Cohn - 'Four Classic Albums Plus' (Avid, 2012)

Opname: 1954-1957

Dit belooft een mooie serie te worden, de 'Four Classic Albums'-serie van Avid Entertainment. Vier moeilijk verkrijgbare lp's uit de jaren vijftig en zestig op een dubbel-cd. In het geval van tenorist Al Cohn betreft het twee stuks onder eigen naam, een plaat onder leiding van gitarist Freddie Green en een revival-album met de bigbandmuziek van Andy Kirk.

Cohn heeft een mooi vol, diep geluid met daarin altijd een suggestie van weemoed. Het best is hij gecast in 'The Jazz Workshop', waarin de tenorsaxofonist ondersteund wordt door vier trompetten plus een ritmesectie. Die vier scheurijzers zijn een vondst; ze kunnen uiteraard een sectie vormen, al dan niet gedempt, maar ook ieder afzonderlijk tekeergaan. Het zou een mooie voor een quiz kunnen zijn: zet Thad Jones, Joe Newman, Nick Travis en Joe Wilder, die elkaar chasen in 'Rosetta', in de juiste volgorde. Gedempt ('The Song Is Ended') zijn die gasten godsgruwelijk geweldig.

Vindingrijk en fantasievol klinkt het duet van Al Cohn met trombonist Frank Rehak in 'Good Old Blues'. In de resurrectie van Andy Kirks Clouds Of Joy kruipt Cohn in de huid van Dick Wilson, de oorspronkelijke saxofoonheld van de Clouds. Arrangeurs Manny Albam en Ernie Wilkins benaderden de oorspronkelijk arrangementen met respect; de tempi liggen hier en daar wat hoger (ook in de klassieke muziek zie je tempi met de tijd omhooggaan!), het studio-orkest klinkt soms wat stijver en pianist Kenny Kersey heeft niet het lichtvoetige van Mary Lou Williams, maar leider Andy Kirk kan tevreden zijn.

Labels:

(Eddy Determeyer, 13.11.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.