Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 

Boek: 'Big Easy Big Bands: Dawn and Rise of the Jazz Orchestra' - Eddy Determeyer


Boek
'Big Easy Big Bands: Dawn and Rise of the Jazz Orchestra'

Door: Eddy Determeyer / RhythmBusiness Publishing, 2012

Het onlangs verschenen boek 'Big Easy Big Bands' van auteur/jazzjournalist Eddy Determeyer [ook bij Draai om je oren, red.] is het logische vervolg op zijn eerdere publicaties 'Back Beat: De Gouden Jaren van de Rhythm & Blues' en 'Rhythm is our business: Jimmie Lunceford and the Harlem Express'. Met 'Big Easy' gaat Determeyer nu radicaal terug naar de bronnen van het ontstaan van de bigbandmuziek in de bakermat van de jazz, New Orleans.

Onder bigband wordt globaal verstaan een orkest dat groter is dan een zes-/zevenmans bezetting. Zo'n orkest is dan op zijn minst aangevuld met twee of drie saxofonisten. Ook wordt er gebruik gemaakt van uitgeschreven muziek (arrangementen).

In het eerste hoofdstuk 'The Brass Age' wordt uitvoerig en minutieus het ontstaan van de dans-, jazz- en bigbands beschreven. Het leidt tot een opzienbarende conclusie: niet in Storyville is de jazz ontstaan, maar in het gebied rondom Lake Pontchartrain. Vanaf het eerste tot en met het laatste hoofdstuk zit de vaart erin en wordt uitgebreid de bigbandhistorie zeer leesbaar uit de doeken gedaan. Exacte en uitvoerige beschrijvingen van musici, bands, periodes en talloze citaten uit interviews zuigen je het verhaal in. In de hoofdstukken wordt de historie chronologisch weergegeven en worden belangrijke musici extra belicht, waaronder John Robichaux, Sam Morgan, Fate Marable, Oscar 'Papa' Celestin, Clyde Kerr en Wardell Quezergue.

Om deze imposante geschiedenis op papier te zetten heeft Determeyer zich ingegraven in het Tulane University's Hogan Jazz Archive, diverse krantenarchieven doorgespit en tientallen musici geïnterviewd. Het resultaat is een overweldigend overzicht van meer dan een halve eeuw bigbandmuziek uit het verre zuiden van Amerika. Een geschiedenis die zicht geeft op het sociale leven, de danspartijen, de bigband battles en de gouden jaren van de 'grote' ensembles. Dit alles is beschreven met een zeer vaardige en vlotte pen en met een ongelimiteerde kennis.

Het boek waar historici, muziekliefhebbers en andere geïnteresseerden 'de vingers bij af kunnen likken', is uitgegeven onder eigen beheer – RhythmBusiness, Groningen – en te bestellen via de website www.eddydetermeyer.com.

Labels:

(Jacques Los, 26.11.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.