Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Spijkerharde beat van Gijs Dijkhuizen stuwt en stuurt trio

donderdag 27 september 2012, Jazzcafé Alto, Groningen

De nieuwe reeks jazzavonden in het Groninger Jazzcafé Alto, elke laatste donderdag van de maand, opende met een knal. Bassist Bert van Erk nodigt daarvoor een telkens wisselend stel blazers en drummers uit. Voor deze eerste keer waren dat altiste Susanne Alt en drummer Gijs Dijkhuizen.

Een vol en gretig Alto was er getuige van, dat met name Alts eigen composities, van haar laatste cd 'How To Kiss', een schot in de roos bleken. 'Things To Do' was een blues in een straf marstempo, waarin Dijkhuizen in de traditie van Art Blakey en Louis Hayes een meedogenloze beat achter Alt en Van Erk spijkerde, waar vervolgens geen millimeter meer van af werd geweken. Nog verder werd de intensiteit opgedreven in het titelnummer 'How To Kiss'. Daarin sloeg de drummer een vrolijk New Orleans second-line ritme.

Het is bepaald geen straf om naar deze enthousiaste, crispy slagwerker te luisteren, ook al daar zijn oren een stuk groter zijn dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Met zijn steeds wisselende combinaties en verrassende accenten blijft hij ook voortdurend stuwen. Dat het voor Dijkhuizen een soort homecoming was en een aantal van zijn oude buddies uit het Groningse in de zaal zat, zal bijgedragen hebben aan zijn inzet.

Nadat Susanne Alt een toegift probeerde te verijdelen met "Gijs en ik moeten nog helemaal terug naar Amsterdam," verduidelijkte die eerste, "Ja, via De Spieghel en De Smederij" en zette het combo zich in een comfortabele groove voor 'Caravan'. Het subtiele duet tussen Van Erk (gestreken bas) en Dijkhuizen (mallets) behoorde tot de hoogtepunten van de avond.

Alhoewel het lage plafond en het vele hout in het interieur de akoestiek van Alto bevordert, projecteerde de altsax van Alt onvoldoende. Slechts wanneer je er vlak voor zat, miste je geen van de nuances van haar volle toon. Alleen in de ballad 'Willow Weep For Me', waarvoor Van Erk luisterstilte aan de bar afdwong, bereikte de saxofoniste aller oren. De volgende gasten, op donderdag 25 oktober, zijn trombonist Wolter Wierbos en drummer Jeroen van Olpen.

Meer zien en horen?
Klik hier om video-opnamen van dit concert te zien. Je hoort en ziet 'How To Kiss', 'Thing To Do', 'My One And Only Love', 'Caravan' en 'Willow Weep For Me'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 8.10.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.