Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Muzikaliteit vooropgesteld

Kenny Werner Quintet, zondag 21 oktober 2012, Bimhuis, Amsterdam

De New Yorkse pianist Kenny Werner is beslist geen onbekende in de omgeving van de Lage Landen. Als begeleider van onder meer Archie Shepp en Toots Thielemans was hij veelvuldig in deze contreien te zien en te horen, en als gastcomponist en solist werkte hij met het Metropole Orkest en het Brussels Jazz Orchestra.

Hoewel hij met prominenten als Lee Konitz, Joe Henderson, Mel Lewis, Joe Lovano, Dave Liebman, Dave Douglas, John Scofield en Stan Getz heeft gewerkt en eveneens over niet geringe compositorische gaven beschikt, heeft hij niet dezelfde sterrenstatus bereikt als bijvoorbeeld de pianisten Chick Corea, Keith Jarrett en Brad Mehldau.

Toch is hij een belangrijke speler in het veld van de hedendaagse mainstream jazz, hetgeen blijkt uit de 'all star'-bezetting van zijn huidige touring kwintet. Het zijn niet de eerste de besten die hij om zich heen heeft verzameld: trompettist Randy Brecker, tenorsaxofonist David Sanchez, bassist Scott Colley en drummer Antonio Sanchez. Stuk voor stuk gerenommeerde en formidabele solisten en ensemblespelers.

Op de standard 'If I Should Lose You' na wordt geput uit het songbook van leider Kenny Werner. Het zijn melodieuze songs, die met een ingetogen precisie worden uitgevoerd. Met veel respect voor dat thematische materiaal wordt er dan ook zeer melodieus gesoleerd. Exceptionele solistische uitspattingen blijven uit. Verrassing en vuurwerk passen kennelijk niet binnen de muzikale context van Werners opvattingen.

Het meest interessante aspect van het concert was de muzikale interactie tussen de muzikanten binnen het thematische materiaal: de niet afgesproken tempowisselingen, de collectieve improvisatiemomenten van Brecker en saxofonist Sanchez, de volumewisselingen en de anticipatie van de ritmegroep op de vrijheden en interpretaties van de solisten.

Het echte vuurwerk bleef weliswaar uit in het Bimhuis, van de muzikale interactie en het vakmanschap viel wél te genieten.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 29.10.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.