Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
De kunst van het weglaten

Lee Konitz New Quartet, vrijdag 28 september 2012, Bimhuis, Amsterdam

De nu bijna 85-jarige altsaxofonist Lee Konitz speelde met vele bekende musici in uiteenlopende jazzstijlen, maar hij is het best bekend omdat hij in de veertiger en vijftiger jaren aan de wieg stond van de cool jazz als altist van Miles Davis' legendarische 'Birth Of The Cool'-nonet. Op 28 september 2012, exact 21 jaar na het overlijden van Miles, staat hij in het Bimhuis en maakt er iets moois van.

Hij kondigt aan dat hij voornamelijk bekende standards gaat spelen, dat hij daar samen met de drie muzikanten/componisten van het kwartet iets nieuws mee doet en dat hij vooral goed is geworden in de kunst van het weglaten.

Het eerste dat het kwartet weglaat is de versterking. Het hele concert wordt akoestisch gebracht en dat is prachtig. Het spelen van een herkenbaar thema wordt ook weggelaten; vanaf het eerste moment wordt geïmproviseerd. Op een relaxte manier wordt gespeeld met de melodieën van evergreens als 'All The Things You Are' en 'Body And Soul', waarbij de muzikanten elkaar steeds genoeg ruimte laten. Vooral (inval)drummer Dan Weiss is een genot om naar te luisteren en kijken, met zijn creatieve invullingen op een overigens heel basic drumstel.

Lee Konitz moet af en toe zuchten en puffen. Ook stelt hij voor om een stukje te zingen, maar wanneer hij vervolgens de hele zaal aan het neuriën heeft, speelt hij daar toch weer zijn relaxte melodielijnen overheen. Wanneer hij tussendoor even informeert of we al in de gaten hebben welk nummer hij eigenlijk aan het spelen is, begint een groot deel van het publiek luidkeels 'Alone Together' te neuriën.

Deze avond geen gezeur over de pensioengerechtigde leeftijd; Konitz weet met zijn New Quartet nog altijd het publiek te betoveren.

Klik hier voor een vijftal foto's van dit concert door Monique van der Lint.

Labels:

(Monique van der Lint, 15.10.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.