Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Cd
Oguz Büyükberber Trio - 'Gibi' (Trytone, 2012)

Opname: maart 2011

Dit is om te beginnen het mooiste cd-doosje dat ik in lange tijd in handen hield. Klarinettist Oguz Büyükberber is ook beeldend kunstenaar en van zijn hand zijn de dertien spreads die in de cover zijn opgenomen. Waar zijn klarinet vooral mediteert en zoekt, is zijn abstracte grafische werk expressief, vet, grillig, verstild, kalligrafisch, monumentaal, beweeglijk, organisch en speels. (Ik bedoel, het zou ook best aan een computerprogramma ontsproten kunnen zijn, of aan een Tinguelyaanse tekenmachine.)

Als je je als muzikant laat inspireren door zulke uiteenlopende voorbeelden als Giora Feidman, Edmond Hall en Jimmy Giuffre, onder anderen, moet daar wel iets goeds uit komen rollen. Klopt. Mooi, Oguz Büyükberber speelt vooral erg mooi. Hij bezit een klassieke fraaie toon, met een schaduw van weemoed.

Alles werd in één keer opgenomen, het resultaat werd gemixt noch geëdit, en je hoort hem zoeken, monkelend mijmeren, als in gedachten verzonken noten proeven en richtingen proberen. Uiteindelijk, na twee of drie minuten, komt er dan een aha-erlebnis; er is een spoor gevonden, de muziek ontplooit zich. Of: vreugdekreten klinken, het verloren schaap is teruggevonden. Of: alles blijft van A tot Z aleatorisch en eindigt in gespatieerde noten, eenzame donkere moleculenclusters aan de rand van het waarneembare heelal. Zo lopen die nummers. Ongeveer.

In één stuk, 'Adsiz IX', horen we herkenbare dansflarden uit het oostelijk Middellandse Zeegebied. Voor het overige blijft de muziek van Büyükberber abstract. 'Adsiz III' is atypisch. Een hoge pieptoon breekt af over een jachtig ritme, steekt weer op, dan wordt er een spectaculaire sprong naar het chalumeau-register gemaakt, de basgitaar van Demirhan Baylan vervormt tot een laagfrequent gebrom, de leider voegt daar zijn eigen laag aan toe, zodat het één... ja, wat is het Turkse woord voor hutspot? Nou ja, dat dus wordt.

Meer horen?
Klik op de afbeelding linksboven om van dit album het nummer 'Adsiz I' te beluisteren. De beelden zijn afkomstig van het concert dat Oguz Büyükberber op 21 september jongstleden gaf in het Amsterdamse Bimhuis. Hij had daar een carte blanche en trad op met onder meer Wolter Wierbos, Simon Nabatov en Gerry Hemingway.

Labels:

(Eddy Determeyer, 14.10.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.