Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Louis Armstrong - 'All Star Dates 1947-1950' (Forlane, 1987)


In 1946-47 was trompettist, zanger en wereldidool Louis Armstrong bezig met het overschakelen van zijn grote orkest naar de All Stars, met wie hij verdere faam en fortuin zou vergaren. Op deze heruitgave zijn een gastoptreden met de combo van klarinettist Edmond Hall en een aantal radio-opnamen van de vroege All Stars bijeengebracht.

De geluidskwaliteit varieert van bedenkelijk tot aardig – wat gelukkig niet van de muzikanten gezegd kan worden. In Earl Hines, Arvell Shaw en Cozy Cole had Armstrong de sterkste ritmesectie van het land. In 'Royal Garden Blues' duikt violist Joe Venuti als gastsolist op. De wellicht grootste aller jazzviolisten is helaas slechts een paar maten gegund. Armstrong zelf heeft hier nog niets van zijn power en expressievermogen ingeleverd. Luister naar zijn toon in 'Storyville Blues'.

Qua geluid is de Carnegie-sessie met Hall beter te verteren. Het sextet van de klarinettist brengt een programma van vooroorlogse Armstrong-successen. Ex-Lunceford drummer Jimmy Crawford gaat tijdens zijn solo in de aloude 'Tiger Rag' zó uit zijn bol dat hij het tempo, geheel tegen zijn gewoonte in, lelijk opdrijft. 'Rockin’ Chair' is kennelijk niet of nauwelijks voorbereid. Bassist Johnny Williams beperkt het tweede deel van zijn vocale duet met de gast tot ongemakkelijke 'hmms' en 'ahums'. Over de zingende ster gesproken: zijn scatten in 'Lazy River' is onverminderd superieur.

Edmond Hall zou acht jaar later Barney Bigard in de All Stars opvolgen. Waarmee de voor velen definitieve versie van de beroemdste jazzband van de jaren vijftig een feit was.

Labels:

(Eddy Determeyer, 5.10.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.