Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jimmy Rushing - 'Four Classic Albums Plus' (Avid, 2012)

Opname: 1957-1960

De merkwaardigste combinatie hier is die met het kwartet van pianist Dave Brubeck. Jimmy Rushing, blues shouter bij de Gratie Gods, samen met de Keizer van Cool. Het initiatief schijnt van Rushing te zijn uitgegaan. Kan het gegeven dat Brubeck op dat moment - 1960 - 's werelds beroemdste jazzmuzikant was, hebben meegespeeld? Hoe dan ook, het klikte tussen de muzikanten.

Rushing lijkt zich in te houden, klinkt hier en daar zelfs schuchter en de kwartetleden op hun beurt leggen een licht swingend tapijtje onder de zanger. Brubeck zelf probeert zijn aanslag in te tomen en de combinatie van de hese stem van Rush en de etherische altsax van Paul Desmond is beslist charmant. En hebben de musici inderdaad niet gerepeteerd? Dan hebben ze in 'I Never Knew' een telepathische topprestatie geleverd.

Meer op zijn gemak voelt Rushing zich bij de Basie-achtige bigbands die trompettist en arrangeur Buck Clayton op twee van de vier en een halve bijeengeharkte albums optrommelde. Zo zijn de gestopte trompetten in 'Knock Me A Kiss' puur Basie; de solo van trombonist Dicky Wells achter de vocalist in 'Harvard Blues' idem dito. In 'Trav’lin’ Light' lijkt Rushing te worstelen met de lange noten en zijn timing, maar hij slaat zich er professioneel doorheen. 'When You’re Smiling' is op zich een duf nummer, maar tenoristen Buddy Tate en Coleman Hawkins maken er met hun chase chorus een dolle boel van.

Mooier nog wordt het wanneer Jo Jones achter de ketels plaatsneemt. Met zijn droge knallen en zijn rimshots op de snaar stuwt die band en zanger regelrecht naar het Nirwana. Op hetzelfde album ('The Jazz Odyssey Of James Rushing Esq.') zingt de hoofdpersoon een komisch duet met zichzelf in 'Tricks Ain’t Walkin’ No More', een eigen nummer, waarbij hij zichzelf op de piano begeleidt, ook nog eens.

Van deze volgepropte dubbel-cd word je gegarandeerd vrolijk.

Labels:

(Eddy Determeyer, 29.10.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.