Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Cd / Jazztube
Neneh Cherry & The Thing – 'The Cherry Thing' (Smalltown Superjazzz, 2012)

Opname:2011

Hoewel ze voorheen actief waren in verschillende muzikalen gebieden, is de samenwerking tussen Neneh Cherry en The Thing een natuurlijk resultaat van hun respectieve muzikale interesses. The Thing, begonnen als een band gewijd aan het repertoire van Neneh's stiefvader, trompettist Don Cherry, speelt regelmatig covers van punknummers, terwijl Neneh zong in onder meer The Slits en Rip Rig And Panic. Dat deze laatste band zijn naam dankt aan een album van Roland Kirk, maakt haar affiniteit met (free)jazz nog eens duidelijk.

Omgekeerd is The Thing, zoals gezegd, een band die veel repertoire put uit de punkwereld. Ook speelt Mats Gustafsson, als saxofonist het onvermijdelijke boegbeeld van de band, regelmatig met The Ex, Sonic Youth en andere (post)punkbands. Het vinden van een gemeenschappelijke esthetiek kan daardoor nooit lastig geweest zijn en het is dit gevoel van totale logica dat The Cherry Thing tot een uitstekende plaat maakt. Dat dit geen gewone jazzplaat is geworden, ligt daarbij voor de hand.

Dit begint al in de productie, welke veel gelaagder en doordachter is dan een normale freejazz-blaaspartij. Het verschil komt tot uiting in een subtiel gebruik van gastoptredens door bijvoorbeeld Per-Åke Holmlander op tuba en cimbasso en Mats Äleklint op trombone. Hun bijdragen, zoals een aantal lange noten onder het refrein van het door Cherry geschreven 'Cashback', hebben een functie die duidelijk hetzelfde is als de conventionele koperkoortjes in popmuziek. Ook lijkt het erop dat hier en daar subtiele overdubs of manipulaties van de geluidsbalans zijn gebruikt om Cherry's vocalen niet te doen botsen met Gustafssons tenor- en baritonsax. Door dit soort details laat het zich beluisteren dat de productie in handen lag van een vakkundig popproducent, Cherry's echtgenoot Cameron McVey.

Meer typisch voor de aanpak van The Thing is de uitermate duistere en bijna erotische uitvoering van Suicide's 'Dream Baby Dream'. Zoals vaker bij nummers met een stevig ostinato is ervoor gekozen dit uit te voeren op baritonsax. De bas, normaal verantwoordelijk voor dit soort partijen, is vervangen door een vibrafoon, bespeeld door bassist Ingebrigt Håker-Flaten. Hierdoor ontstaat de ruimte voor Cherry om de melodie te zingen tegen een dreigende en kale achtergrond op een manier, die ergens tussen Billie Holliday en Macy Gray ligt. Tegen het einde vallen de koperblazers weer in om climax te creëren, waardoor Gustafsson ruimte krijgt voor een solo vol emotie.

Evenzeer interessant is MF Doom's 'Accordion'. Dit nummer, uitgevoerd op halve snelheid en met omissie van verzen, is een radicale herwerking van een hiphopnummer. Cherry, zelf een van de eerste rapsterren met haar 'Buffalo Stance', gaat zo traag dat er een soort sprechgesang ontstaat. De bas en sax zorgen hoogstens voor een soort klankveld, terwijl de drums van Paal Nilssen-Love langzaam een sterke puls creëren. Deze drijft het tempo op tot een meer conventionele rap.

Onbetwist hoogtepunt van het album is 'Dirt', de meest erotisch geladen cover van één van de meest zweterige Stooges-nummers denkbaar. Cherry, een beeldschone vrouw, zucht "I been dirt, but I don't care" en "Do you feel it when you touch me" met een intensiteit waar Iggy Pop zelf tevreden over zou zijn. 'Dirt' is ook een van de meest complete tracks van het album. Het vat alle elementen samen, van de popproductie tot het gebruik van de baritonsax voor het ostinato en de zwoele spreekzang van Cherry. Bovendien is het met het invoegen van een double time voor de bandleden mogelijk de spanning, die het hele album voelbaar is, er eens goed uit te blazen.

Met zijn oneindige plezier, precisie en de altijd intelligente deconstructie van popmuziek en jazz kan 'The Cherry Thing' wel eens de beste plaat van het jaar zijn, in beide genres.

Morgenavond geeft The Thing een concert in Merleyn in Nijmegen. Speciale gast is trompettist Joe McPhee. Klik
hier voor meer informatie.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om een videoclip te zien van het nummer 'Accordion'.

Labels: ,

(Sybren Renema, 23.10.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.