Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Cd / Jazztube
Louis Sclavis Atlas Trio – 'Sources' (ECM, 2012)

Opname: september 2011

Met 'Sources', het debuut van zijn nieuwe Atlas Trio, levert klarinetveteraan Louis Sclavis een album af met een duidelijke Noord-Afrikaanse invloed. Dit manifesteert zich in de abrupte ritmiek, lange melodielijnen en de gekozen modaliteiten. De bezetting, bestaande uit (bas)klarinet, toetsen (Benjamin Moussay) en elektrische gitaar (Giles Coronado) is behalve origineel ook buitengewoon efficiënt. Soms spelen klarinet en piano vrijwel unisono om het effect van de spaarzame Noord-Afrikaanse harmonieleer te benaderen, terwijl op andere momenten de klassiek-Westerse verhouding tussen beide instrumenten ferm hersteld wordt door brede, impressionistisch aandoende akkoorden. Onder dit alles legt de gitaar een fundament dat vooral percussief is. Af en toe draaien (elektrische) piano en gitaar deze rol om, zodat er voldoende harmonische afwisseling is voor Sclavis, de onbetwiste leider, om naar inzicht te soleren.

Wat opvalt is dat deze muziek dichter tegen de rock aanzit dan men gezien het instrumentarium en de muzikale keuzes zou vermoeden. Dat komt niet alleen door de stuwende ritmes, maar zeker ook door het vaak vervormde geluid van de elektrische instrumenten. Daar komt bij dat de muzikanten elkaar regelmatig vinden in riffs, die een zekere compactheid en agressie hebben zoals die niet direct met de klarinet geassocieerd wordt. De opener, 'Pres d'Hagondage' en het vrij breedsprakige 'A Road To Karaganda' hebben al deze eigenschappen in zich en behoren daarmee tot de hoogtepunten van het album.

Waar de muziek rustig is, doemt de vergelijking met Olivier Messiaens 'Kwartet voor het einde der tijden' op. Dit stuk, geschreven voor klarinet, piano, viool en cello, heeft een aantal kenmerkende unisono-passages, die de instrumenten over zeer ongebruikelijke toonladders en grote intervallen jagen, hetgeen exact is wat Sclavis en de zijnen doen. Het is de kracht van deze klarinettist dat hij, als architect van de Franse kamerjazz, in staat is deze vergelijking te suggereren en daarmee de historische continuïteit van zijn muziek te poneren. Nog wonderlijker is het dat deze potpourri van stijlen en associaties zo natuurlijk klinkt. Het is te hopen dat het Atlas Trio nog enkele opnamen maakt om hun opvallende geluid verder uit te diepen.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om het Louis Sclavis Atlas Trio twee nummers van dit album te zien uitvoeren tijdens het Nevers D'Jazz Festival 2011: 'Dresseur de Nuage' en 'Quai Sud'.

Labels: ,

(Sybren Renema, 5.10.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.