Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Cd / Jazztube
I Compani – 'Mangiare!' (icdisc.nl, 2011)

Opname: december 2010, januari-februari 2011

De meeste concerten en albums van I Compani kun je op twee niveaus beluisteren. Allereerst is er het theatrale element, de circusachtige muziek waarin de invloed van Nino Rota, de huiscomponist van regisseur Federico Fellini, vaak opduikt. Daarin staan sfeer en associaties centraal. Ook andere op films gebaseerde thema's passeren de revue. Anderzijds is er het jazzelement van de swing en de improvisaties. Met 'Mangiare!' wordt het 25-jarig bestaan van I Compani gevierd. Het thema 'eten' is natuurlijk een mooi uitgangspunt om eens in vreemde keukens te lijken, vooral die van Zuid-Europa en het Midden-Oosten.

Leider Bo van de Graaf (tenor- en sopraansax) zegt in de liner notes dat I Compani niet zou hebben bestaan zonder de inspiratie van Willem Breuker, die met zijn Kollektief verschillende vormen van Europese populaire en functionele amusementsmuziek verbond met de jazz. In deze versie van I Compani zit ook een WBK-ritmesectie met drummer Rob Verdurmen en bassist Arjen Gorter. De verdere bezetting bestaat uit twee strijkers (Tessa Zoutendijk, viool en Jacqueline Hamelink, cello), twee blazers (Jeroen Doomernik, trompet, bugel en Hans Sparla, trombone), een bandoneon (Michel Mulder) en een toetsenist (Christoph Mac-Carty).

Het album begint op bekend terrein, met een bewerking van een filmcompositie van Nino Rota. Daarna volgt een smakelijke mengeling van vooral eigen stukken van Van de Graaf, variërend van een salonachtig stuk, Midden-Oosterse getinte rimtes, een melancholieke ballad, een snel alternatief volkslied voor Nederland, een boppish thema, een meezingtango opgedragen aan Breuker en nog veel meer. Het laatste stuk is zeer toepasselijk: een bolero op het hoofdthema uit 'La Grande Bouffe', de bekende film rond een enorme schranspartij. Het resultaat is een zeer vullende maaltijd, waarin ik wel iets meer tussengerechten had gewild in de vorm van saxsolo's van de leider.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om I Compani live aan het werk te zien tijdens een live broadcast van VPROJazzLive in het Bimhuis op 8 januari 2011. Van 'Mangiare!' spelen ze 'Tussendoortje A/B'.

Labels: ,

(Ken Vos, 2.10.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.