Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Carmen Gomes Inc. – 'Torn' (CG, 2012)

Opname: 16-17 november 2011

Een belangrijk bestanddeel van Carmen Gomes' nieuwste en inmiddels negende cd vormen de composities van oude bluesknakkers: Robert Johnson, Willie Dixon, Freddie McDowell en Arthur 'Big Boy' Crudup. Die worden overigens wel jazzy geïnterpreteerd.

Gomes is dus duidelijk gegrepen door de blues. Als kind draaide ze de bluesplaten uit haar vaders muziekcollectie al grijs. Niet alleen de bluesfeeling werd een grote inspiratiebron voor haar vocale activiteiten, ook de veelal melancholische teksten inspireerden haar tot het schrijven van eigen bluesy nummers. Drie daarvan – 'Never Trust A Man' (bluesier kan het niet), 'I’m Torn' en 'Like My Man Can' – staan dan ook op dit album.

Op deze cd wordt vooral de slowblues met passie en warmte, subtiel, ingetogen en op jazzy wijze vertolkt door Gomes en haar begeleiders – gitarist Folker Tettero, bassist Peter Bjornild en drummer Marcel van Engelen. Gomes' stem is warm en soepel en heeft soms dat gruizige, waardoor de weemoedige blues emotievol bij je binnenkomt.

Het grootste deel van de cd – de eerste acht tracks – wordt ingeruimd door ballad-achtige jazzy bluesuitvoeringen, waarna vanaf het zeer bekende 'The Thrill Is Gone' een meer pittige en funky benadering wordt toegepast.

De blues zit diep in Gomes, maar ook de jazz, soul en funk torst ze met zich mee. Geen wonder dat ze ooit het Nederlandse Jazz Vocalisten Concours heeft gewonnen.

Meer horen?
Klik
hier om meer muziek van Carmen Gomes Inc. te beluisteren.

Labels:

(Jacques Los, 14.10.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.