Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Billie Holiday - 'At The Stratford Shakespearean Festival 1957' (Solar, 2012)

Opname: 1956-1959

Opnamen van zangeres Billie Holiday uit 1956-59, haar nadagen met andere woorden. Veel voegen die niet toe aan wat we al kenden van de vocaliste; haar stem is verweerd, aangevreten door jarenlange en overvloedige consumptie van tabak, weed en sterke drank. Maar inderdaad, haar expressievermogen bleef tot het bittere einde intact.

Deze cd wordt gepresenteerd als een document van haar optreden op het Canadese Shakespearean Festival, doch slechts zes tracks zijn afkomstig van dat festijn. De rest, twintig nummers, heet 'bonus tracks'. Ja, zo kan ik het ook. Meer dan de helft daarvan is opgenomen tijdens het Monterey Jazz Festival van 1958 en is al enkele malen heruitgebracht. Compleet met laag overvliegende Convair 404's (als ik zou moeten gokken).

Over de overige bronnen ben ik niet zo zeker. Percy Faith, die tijdens de rock 'n' rolldagen als toonbeeld van goede smaak gold, stort in 'You Better Go Now' tonnen violienen als keukensiroop over de vocaliste, maar in het volgende nummer, 'Them There Eyes', is duidelijk een andere bigband in de weer. Is het Billy May? En is 'Please Don’t Talk About Me When I’m Gone' inderdaad afkomstig van een Engels televisieprogramma? Elders lees ik dat het de (Amerikaanse) Steve Allen Show betreft.

Holiday klinkt relatief onbeschadigd in de twee tracks uit Mr. Kelly's en datzelfde geldt voor haar magistrale signature tune 'Strange Fruit', uit de Engelse, dan wel Amerikaanse tv-show. Een paar maanden later was alles voorbij.

Labels:

(Eddy Determeyer, 22.10.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.