Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Bonte improvisaties kleuren openingsconcert Paradox 2.0

Oleg Fateev/Simone Sou, OGU Trio, Paul van Kemenade Quintet, vrijdag 7 september 2012, Paradox, Tilburg

Speelse klanken en traditionele melodieën vormen immer de basis voor het duo Oleg Fateev/Simone Sou. Hij uit Moldavië, zij uit Brazilië. Hij met zijn onafscheidelijke bayan, zij met haar drumkit en een keur aan percussieattributen. Wat hen overduidelijk bindt is passie, passie voor elkaar en voor muziek. Ook vanavond weer was er een haast onlosmakelijk oogcontact, waarin werd geprikkeld en uitgedaagd, om uiteindelijk te komen tot De Ontmoeting: een wereldse samensmelting. De sprankelende kleurrijkheid in hun muziek is nooit saai en steeds vernieuwend, en dus is het weerzien van dit bijzondere tweetal telkens weer een waar genoegen.

Het mooie van deze avond zat hem in de verschillende interpretaties van het thema improvisatie. Het maakte het totaalplaatje afwisselend en daardoor zeer interessant voor het enthousiaste publiek, dat in grote getale was toegestroomd. De sfeer in het uitverkochte Paradox was zoals altijd opperbest, maar kreeg nog eens een extra impuls door een ruimer zicht op het podium en een afgeschermd horecagedeelte, als gevolg van de recente verbouwing.

Het OGU Trio dat volgde, nam een eigen route en, zoals pianist Jeroen van Vliet al aankondigde, maakte onvoorbereid een drie kwartier durende reis door een land van klanken en persoonlijke ontboezemingen. De jonge gitarist Bram Stadhouders bleef onverstoord gebogen over zijn gitaar elektronisch omfloerste klanklijnen aanreiken, waar Van Vliet en slagwerker Etienne Nillesen bedreven op inhaakten. Ondanks de soms eenzijdige benadering van Nillesen ontstond door individuele authenticiteit een sferisch soundscape, dat een einde vond in een krachtige apotheose van zwaar tromgeroffel en heftige pianoakkoorden.

Het Paul van Kemenade Quintet vervolgde als laatste deze inspirerende avond. Veel bezoekers waren gekomen, omdat volgens eerdere berichtgeving dit het laatste concert van het al bijna 30 jaar bestaande kwintet zou zijn. De doorgaans weinig spraakzame Van Kemenade gaf echter meerdere malen op eigen humoristische wijze te kennen dat hij nog lang niet van plan is te stoppen met zijn succesvolle band, en zette een daverend optreden neer. De schijnbaar onuitputtelijke saxofonist introduceerde kort maar krachtig zijn voorzichtige schreden op het elektronische pad en speelde prachtige duetten met trombonist Louk Boudesteijn. Het is duidelijk: het onvervalste Van Kemenade-geluid zet de harten van zijn fans nog steeds in vuur en vlam.

Kortom, een goed samengestelde avond met prachtige muzikanten in een uitverkochte zaal: Paradox zet zich weer eens op de kaart als beste jazzpodium van Zuid-Nederland.

Monique van der Lint maakte foto's van bovenstaande concerten. Bekijk haar foto's van het Oleg Fateev & Simone Sou, het OGU Trio en het Paul van Kemenade Quintet. En klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Donata van de Ven, 18.9.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.