Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Talking Cows – 'Almost Human' (Morvin Records, 2012)

Opname: 5 februari, 3 & 4 juli 2011

De covers van de Talking Cows-albums geven al aan dat humor een belangrijke rol speelt in het repertoire van de band. Hier wordt dus gesuggereerd dat koeien veel met mensen gemeen hebben, wellicht niet vreemd voor een band die zo heet. Een van de stukken heet trouwens 'A Serious Lack Of Humour', zeker niet het meest humorloze van het album. Nederlandse improvisatoren hebben wat dat betreft een naam hoog te houden. Het kwartet van tenorsaxofonist Frans Vermeerssen, pianist Robert Vermeulen, bassist Dion Nijland en drummer Yonga Sun speelt een evenwichtige combinatie van akoestische postbop en een vleugje impro, waarin de swing nooit vergeten wordt.

De stukken van Vermeulen en Vermeerssen hebben melodieuze thema's, waarbij rekening gehouden is met de structurele mogelijkheden die voor de improvisaties worden geboden. De klank van de band is lekker stevig, vooral door de aangenaam brede toon van Vermeerssens tenorsax en de ronde klank van Nijlands contrabas. Vermeulen is vooral interessant om zijn harmonisch doorwrochte solospel en veelkleurig begeleidingswerk, terwijl Sun zich even vaak wel als niet een typische jazzdrummer toont.

Het kan verbeelding zijn, maar het lijkt erop dat Talking Cows als eenheid een stuk gegroeid is. Nergens voelt het samenspel ongemakkelijk aan, terwijl de muziek toch in meerdere opzichten onvoorspelbaar blijft. 'Almost Human' kent geen zwakke momenten en getuigt ook nog eens van een zeer hoog ambachtelijk niveau. Muziek die een breed publiek verdient.

Meer horen?
Op de
website van Talking Cows kun je uitgebreide audiofragmenten horen van alle tracks van 'Almost Human'.

Meer zien?
Klik hier voor een hilarische promotionele video voor dit album.


Meer lezen?
Het gaat goed met de waardering van Nederlandse jazz in het buitenland. Zo kreeg bovenstaande cd van Talking Cows liefst viereneenhalve ster in het toonaangevende Amerikaanse jazzblad DownBeat. Not bad at all! Klik hier om de desbetreffende recensie te lezen.

Labels:

(Ken Vos, 18.9.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.