Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jozef Dumoulin Trio – 'Rainbow Body' (Bee Jazz, 2011)

Opname: juli 2011

'Rainbow Body', van dit trio van toetsenist Jozef Dumoulin, basgitarist Trevor Dunn en drummer Eric Thielemans, bestaat grotendeels uit composities van de leider, op een drietal spontaan geïmproviseerde stukken na.

Dumoulin is Vlaming, maar woont al enige jaren in Parijs. Op dit album toont hij zich een bijzonder vormbewuste musicus, die de wat schrale klankkleur van de elektrische piano mooi naar zijn hand zet. De meeste stukken zijn opgebouwd rond de Fender Rhodes, maar er worden ook eenvoudige synthesizerklanken ingezet. Het meest indrukwekkende is de enorme variatie aan vormen die in de stukken aan bod komen, van de barokloopjes in 'Fuga X', de heavy metalgeluiden in 'Shinji', de omgekeerde deconstructie in 'Somayeh' tot abstracte jazzfraseringen in 'Venkataraman'. Sommige stukken zijn melodieus, terwijl andere juist heel abstract klinken. Het ene moment denk je naar een soort vroege fusion te luisteren in de trant van Soft Machine, dan weer zijn er elektronische bliepjes, die heel hedendaags aandoen.

Ik heb zelden zoveel verschillende vormen op één album gehoord. Het groepsgeluid is mooi compact en overzichtelijk gehouden, nergens wordt de muziek bombastisch of druk. Dumoulin kan daarbij steunen op empathisch en no-nonsense spel van Dunn en Thielemans. Dunn heeft een mooi zoemend en waar nodig funky geluid, terwijl Thielemans onder alle omstandigheden zijn accenten mooi doseert. Het gebeurt trouwens zelden dat de basgitaar of de drums het voortouw nemen. Een uitgave die fascineert door de rijkdom aan ideeën die aan bod komen.

Op maandag 19 november treedt het Jozef Dumoulin Trio op bij Jazzpower in café Wilhelmina, Eindhoven.

Meer horen?
Klik
hier om het Jozef Dumoulin Trio kort live aan het werk te zien in Costa, Chicago Jazz Connection op 6 januari 2012.

Labels:

(Ken Vos, 27.9.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.