Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Electric Barbarian - 'Barb Wire' (W.E.R.F., 2012)

Opname: december 2011

Eerlijk gezegd moest ik even slikken, toen ik deze muziek voor het eerst live hoorde. Die mooie gedichten van Langston Hughes, de vader van de Harlem Renaissance, verhakseld door een dj! Maar hoe vaker ik Electric Barbarian hoorde, hoe groter het project groeide. Datzelfde kan van deze cd gezegd worden: die groeit en glanst ook met het draaien.

Hughes (1902-1967) was tevens de vader van het jazz-and-poetry fenomeen. Iemand die nooit stil is blijven staan. Hij zal het beslist tof hebben gevonden hoe dj Grazzhoppa zijn gedichten verknipte en onderdeel maakte van het ritme. Leider Floris Vermeulen heeft simpele doch krachtige composities vervaardigd, die meanderen tussen verstilling en vervoering. Zijn basgitaar structureert het materiaal; samen met drummer Harry Arling legt hij de kiel van deze barbarenboot.

Opmerkelijk genoeg vond hij het niet nodig een bebopmelodie te schrijven voor 'Flatted Fifths', Hughes' ode aan de boppers. Bart Maris suggereert op gestopte trompet een of twee maten een bopsfeertje, da's alles. Voor het overige kan alleen maar geconstateerd worden dat Vermeulen een bewonderenswaardige eenheid tussen tekst en muziek heeft gerealiseerd.

Meer zien en horen?
Klik op de afbeelding linksboven om een indruk te krijgen van het album 'Barb Wire'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 22.9.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.