Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Scene report
Sterke opening Jazz Middelheim doorgezet in nachtelijke jamsessie


De opening van Jazz Middelheim 2012 mocht er wezen, met sterke performances van het Kris Defoort Trio, een team van vijf topgitaristen (met glansrollen voor Larry Coryell en Philip Catherine) en 'invallers' John Zorn, Bill Laswell en Milford Graves, die er in slaagden Ornette Coleman niet zozeer te doen vergeten - ze brachten ook werk van de zieke saxofonist - alswel in spirit en beleving op te roepen. Mooi om te zien hoe Zorn Coryell inviteerde om even mee te komen spelen en hem daarna opjutte nog eenmaal alles uit de kast te trekken in de vrije regionen. Het belooft overigens zonder meer een topweekend te worden voor de organisatie, qua weersverwachting én bezoekersaantal.

De aansluitende jamsessie in De Singel, die dit jaar onder leiding staat van trompettist Bart Maris, is overigens ook zeer aanbevelenswaardig. De sessie deze nacht was in ieder geval van een constant hoog niveau, met wisselende settings, waaronder het Gentse trio De Beren Gieren, saxofonist Edward Capel, trompettiste Ellister van der Molen, pianisten Oscar Jan Hoogland, Bob Wijnen en Free Desmyter en gitarist Matthias Van de Wiele van Moker. Inderdaad, veel Nederlandse muzikanten ook! Zij slaagden er met vlag en wimpel in om tot diep in de nacht te blijven boeien met prikkelende muziek. De marathonsessie eindigde rond half drie, toen de nog aanwezige trompettisten hun bekers in de zeepsop doopten en met fraaie klankballonnen een coda plaatsten in de warme, zwoele nacht.

Klara zendt alle concerten van Jazz Middelheim overigens live uit; je kunt het festival hier volgen in geluid en beeld. Er staan toffe filmpjes op met live-fragmenten en backstage-interviews met de optredende muzikanten door Lies Steppe. Worth checking out!

Labels:

(Maarten van de Ven, 17.8.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.