Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
John Abercrombie Quartet – 'Within A Song' (ECM Records, 2012)

Opname: september 2011

De afgelopen jaren profileerde John Abercrombie zich vooral met een kwartet waarin zijn ingetogen spel werd aangevuld met dat van violist Mark Feldman. Op 'Within A Song', een ode aan de jazz van de jaren zestig, heeft Abercrombie er echter voor gekozen Feldman te vervangen door tenorist Joe Lovano. Ook heeft hij bassist Thomas Morgan omgewisseld voor de iets robuustere en meer ervaren Drew Gress. Net als in het vorige kwartet is Joey Barron slagwerker van dienst. Diens vermogen om zowel de verstilde solo's van Abercrombie als de expressieve Lovano te begeleiden, is wat deze plaat grotendeels bij elkaar houdt.

Het is interessant om het contrast tussen Abercrombie en Lovano te overdenken. Waar de één via jazzrock en fusion bij de kamerjazz van ECM terechtkwam, is de ander vooral een erfgenaam van de postbop van onder meer zijn mentor Joe Henderson en één van de weinige echt uitdagende muzikanten in dat overbevolkte genre. Op 'Witin A Song' ontmoeten de twee muzikanten elkaar ongeveer halverwege, hoewel Abercrombie zichzelf te zeer ondergeschikt maakt aan de van nature dominantere Lovano. Diens bijdragen zijn relatief melodisch, lyrisch en doen denken aan de duetten die hij opnam met pianist Hank Jones. Abercrombie kruipt vaak dicht tegen de saxofonist aan, zodat er een warme, bijna drukkende sfeer ontstaat, die veel van Abercrombie's betere werk kenmerkt. Hierbij cijfert hij zichzelf soms wat al te nadrukkelijk weg, maar het wederzijds respect tussen beide solisten maakt een hoop goed.

Net als het samenspel is de keuze voor het materiaal duidelijk gebaseerd op affectie. Composities van John Coltrane, Ornette Coleman, Bill Evans en Miles Davis worden liefdevol uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor enkele standards die onmiddellijk verwijzen naar historische uitvoeringen, zoals 'Where Are You?', dat voor altijd verbonden zal blijven met Sonny Rollins' 'The Bridge', een kwartetopname waarop de aan Abercrombie verwante Jim Hall een prominente rol speelt. Handig opgezette composities van Abercrombie geven het geheel wat meer eigenheid dan wanneer er alleen standards zouden worden uitgevoerd. Met name 'Within A Song', een directe verwijzing naar het eveneens door Rollins' geliefde 'Without A Song', is een slimme manier om historie aan eigen inzichten te koppelen. Door dit soort subtiliteiten is deze plaat er een geworden die bol staat van de nuance en communicatie, en waarop spierballenwerk wordt geschuwd. Dat daarbij de muzikanten op eieren lopen, is kenmerkend voor Abercrombie's visie en mag zodoende niet als een verrassing worden beschouwd.

Meer horen?
Op de ECM-
webpagina van dit album kun je het nummer 'Where Are You' beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 3.8.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.