Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Frode Gjerstad & Paal Nilssen-Love - 'Gromka' (Not Two, 2010)

Opname: 11 & 20 juni 2008

Frode Gjerstad is een relatief onbekende oudgediende in de Scandinavische freejazz-scene. In vergelijking met bijvoorbeeld de jongere Fredrik Ljunkvist, Sten Sandell, Mats Gustafsson of Raymond Strid treedt Gjerstad internationaal schijnbaar minder vaak naar buiten. Toch is hij in eigen land een grote jongen, die in 1997 tot jazzmuzikant van het jaar werd uitgeroepen en als prijs zijn eigen band mocht samenstellen: een trio met de onverslaanbare ritmesectie van William Parker en Hamid Drake. Hoewel dit een aantal naar verluid goede optredens en opnamen opleverde, bracht zelfs deze supergroep Gjerstad niet veel meer zichtbaarheid.

Hij werkt echter onverminderd door en 'Gromka' een live-document van een ontmoeting tussen Gjerstad op rieten en de onvermijdelijke Paal Nilssen-Love op drums, is het resultaat. Nilssen-Love heeft van het sparren met saxofonisten een specialiteit gemaakt: Vandermark, Brötzmann, McPhee en Gustafsson behoren allen tot de reguliere partners van de Noorse slagwerkbeul. Gjerstad heeft echter een veel minder declamerende stijl en beperkt zich, zelfs op basklarinet, tot de hoge registers. Het resultaat is een speelse plaat, die nog het meest lijkt op heg vol kwetterende vogels.

In tegenstelling tot andere aficionados van vogelgeluiden, van Eric Dolphy tot Olivier Messiaen, hanteert Gjerstad geen composities. Hierdoor kan het eentonige gesputter soms wat vermoeiend werken. Evenzeer kost het Nilssen-Love af en toe moeite het delicate altissimo van Gjerstad niet te verpletteren met krachtige press-rolls. Tegelijkertijd is het juist deze delicate balans die de beste duo-platen kenmerkt: waar op sommige momenten de muzikanten elkaar tegenwerken, valt op andere momenten alles op zijn plek. Die spanning maakt dat wat op het eerste gezicht een lelijk eendje lijkt, toch een mooie zwaan blijkt te zijn.

Meer horen?
Klik
hier om stukken van dit album te beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 14.8.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.