Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Træben – 'Push' (Jarr Records, 2012)

Opname: 6-7 oktober 2011

Træben is een Nederlands-Deense jazzband met een voorliefde voor hecht samenspel, ten koste van heldenrollen voor de solisten. In dit opzicht is de band exemplarisch voor een segment van de hedendaagse jazzbands in Europa, dat zich modelleert op het door ECM-label gepionierde kamerjazz-model. Het feit dat de frontline, bestaande uit Jens Larsen (gitaar) en Søren Ballegaard (tenorsax), de vaak veronderstelde Scandinavische gereserveerdheid eerbiedigt, onderstreept deze stilistische verwantschap.

Gelukkig is er geen sprake van epigonisme, maar eerder van oprechte interesse in ingetogen, melodieus spel. De composities, op één na allemaal geschreven door Larsen, zijn lang, zangerig en goeddeels unisono, als verre verwanten van de Tristano-school uit de jaren vijftig. Toch voelen ze hedendaags aan. Dit komt door de drumpartijen van Haye Jellema, die rock-invloeden en verschillende maatsoorten subtiel vermengt. Zonder op de voorgrond te treden, is Jellema zo in staat de muziek te sturen en van spanningsbogen te voorzien. Hetzelfde geldt voor bassist Olaf Meijer, die misschien wel erg ondergeschikt is aan het concept van deze groep om als een hechte band te opereren.

Larsen en Ballegaard krijgen de meeste ruimte, maar houden zich relatief gedeisd. Hierdoor is 'Push' vooral een luisterplaat geworden. De charme van het album zit hem in de details, zoals de manier waarop Larsen, die duidelijk de aanjager van de groep is, zijn gitaar gebruikt om ruimte te creëren, of de manier waarop sax en gitaar samen de melodieën omarmen. Af en toe gaat de druk wat omhoog, zoals op het afwisselend rockende en swingende 'We’ll Let You Know', dat als welkome afwisseling gelijk één van de hoogtepunten van het album is.

Meer horen?
Op de
websitevan Træben kun je van dit album verschillende tracks beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 13.7.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.