Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Kapok wint Dutch Jazz Competition 2012


Het trio Kapok van hoornist, bandleider en componist Morris Kliphuis sloot zaterdagavond 30 juni met een prijswinnende set de sfeervolle finale af van de Dutch Jazz Competition 2012. In Lantaren Venster tijdens North Sea Round Town in Rotterdam was de jury, met saxofonist Sjoerd Dijkhuizen, trompettist Jan van Duikeren en jazzscribent Tim Sprangers (de Volkskrant) in de gelederen, unaniem in haar oordeel: "Kapok blinkt uit in originaliteit en inventief samenspel, speelt lekker ongepolijst en spontaan. Met een overdonderend rijke, beeldende set weet Kapok een geweldige spanning op te roepen."

Saxofonist Maarten Hogenhuis - op de avond zelf aanwezig met zijn eigen kwartet en met gastgroep BRUUT! - won de prijs 'Beste Solist 2012'. De prijs voor de 'Beste Eigen Compositie' van de Dutch Jazz Competition 2012, verkozen uit de ingezonden stukken van alle ingeschreven groepen, is gewonnen door Laura Polence.

Kapok neemt een gevarieerd prijzenpakket mee naar huis, bestaande uit de bekostiging van meerdaagse cd‐opnamen in een studio naar keuze, een optreden op zaterdag 7 juli in de Volga-zaal van het North Sea Jazz Festival en een uitgebreide Young VIP Tournee langs de Nederlandse jazzpodia.

Met een ongebruikelijke bezetting van hoorn, gitaar en drums gaat het drietal op zoek naar nieuwe klanken en ritmes. Morris Kliphuis is een veelgevraagd muzikant, speelt onder andere met The Kyteman Orchestra en componeert geregeld voor klassieke orkesten en bigbands. Kapok bestaat verder uit de veelzijdige gitarist Timon Koomen en Remco Menting die uiterst inventief zijn kleine drumkit bespeelt, dat bestaat uit een cajon, snaredrum, toms en allerlei percussie-instrumenten.

De Dutch Jazz Competition heeft als doel talentvolle Nederlandse jazzmuzikanten en groepen de mogelijkheid te bieden om zich te presenteren aan het grote publiek, de pers en de muziekindustrie. De Dutch Jazz Competition is een initiatief van het North Sea Jazz Festival, de Nederlandse Toonkunstenaarsbond, de NPS, de NVPI, de Wereldomroep en Buma Cultuur (voorheen Conamus).

Labels:

(Jacques Los, 3.7.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.