Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Lp
Thelonious Monk Quartet / Martial Solal Trio - 'Live In Berlin ’61 / Live In Essen ’59' (Jazzline, 2012)

Opname: 22 mei 1961 & 18 april 1959

Ze zijn beiden klaviertovenaars, Thelonious Monk en Martial Solal, maar een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Waar die laatste duizend noten nodig heeft – en die ook allemaal gebruikt – om zijn standpunt te verduidelijken, balt Monk zijn energie en zeggingskracht samen in die ene, onvermijdelijke noot. Solals referenties zijn Fatha Hines en Art Tatum, terwijl de Amerikaanse componist en pianist ooit vertrok bij de stride mannen en Count Basie.

Monks optreden werd geregistreerd tijdens het laatste deel van zijn eerste echte Europese tournee (hij was zeven jaar eerder al eens in Parijs geweest). Op dat moment, 1961, beleefde hij zijn doorbraak. Publiek en pers waren er na twintig jaar eindelijk in geslaagd door te dringen tot het heelal dat Monk heet, en hij stond op het punt een lucratief platencontract met Columbia te tekenen.

De nummers op deze cd - 'I’m Getting Sentimental Over You', 'Crepuscule With Nellie' en 'Rhythm-A-Ning' - waren vaste onderdelen van zijn concerten. Telkens valt weer op, hoe de pianist erin slaagt composities van derden volledig naar zijn hand te zetten. Met slinkse accenten en zijn onnavolgbare timing annexeert hij ook hier 'Sentimental'. 'Crepuscule' is een tedere ballade van een andere planeet en in 'Rhythm', dat tien minuten duurt, lijkt hij de regie over te dragen aan zijn sidemen.

Solal gaat er vol tegenaan in 'The Squirrel': het beestje racet tegen de bomen op en sprint van de ene tak naar de volgende kruin zonder een nootje te missen. Maar in zijn eigen cascades verdrinken doet de Franse Algerijn nooit; zijn ideeën komen glashelder door. Hij kan ook best met minder noten toe, getuige 'Lover Man'.

Op twee titels van dit in 1959 in Essen opgenomen concert is Lucky Thompson de gastsolist. Qua sopraansaxofoon zijn we natuurlijk een tikje blasé sinds Sidney Bechet, Johnny Hodges en John Coltrane, maar Thompson staat zijn mannetje met een 'Yesterdays' dat bijna in schoonheid sterft.

Meer horen?
Klik
hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Eddy Determeyer, 23.7.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.