Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Puerto Rico Folk Music smaakvol verjazzt

Miguel Zénon Quartet, donderdag 12 juli 2012, Bimhuis, Amsterdam

Altsaxofonist Miguel Zénon behoort - en is ook gekozen - tot de 'Rising Stars' volgens de DownBeat Critics Poll. Dat is alleszins zeer terecht. De uit Puerto Rico afkomstige altist is inmiddels een belangrijke naam geworden in de internationale jazzwereld. Hij speelde onder meer met Charlie Haden, David Sanchez, Bobby Hutcherson, Steve Coleman en is een prominent speler in het SFJAZZ Collective. Onder eigen naam heeft hij nu al zes albums uitgebracht: 'Alma Adentro', 'Esta Piena', 'Awake', 'Jibare', 'Ceremonial' – allen op Marsalis Music – en 'Looking Forward' (Fresh Sound New Talent).

Op deze avond werd hoofdzakelijk muziek van de eerstgenoemde cd gespeeld: Puerto Rico Folk Music – danza, plena, seis, bomba en salsa – gemixt met groovy, funky en (soms) rocky jazzmuziek. Zénon heeft de lyrische, weemoedige, sensuele en dansbare latin-composities van onder andere Bobby Capó en Rafael Hernández smaak- en stijlvol in een jazzjasje gegoten. Zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke pakkende melodieën werden jazzy beats en idem dito ritmische patronen ingepast. Ook was er veel ruimte gelaten voor solo's, vooral door Zénon zelf en pianist Luis Perdomo. De ritmesectie, die in deze latin- en jazzgeoriënteerde muziek een belangrijke rol speelt, voldeed van alle kanten, met dien verstande dat drummer Henry Cole het gevarieerde en stuwende drummen soms teniet deed door irritant op de rand van zijn snaredrum te hakken.

Perdomo en Zénon soleerden beiden met groot vertoon van technisch vermogen. Perdomo's rechterhand ging razendsnel over het klavier en produceerde kraakhelder virtuoze, moderne loopjes. Ook Zenons speelwijze kende geen grenzen aan virtuositeit. In combinatie met een mooie, strakke, ronde toon, felle flageoletten en – enkele keren – 'honkende' passages leverde de altsaxofonist warmbloedige improvisaties af. Puerto Ricaanse muziek gecombineerd met moderne mainstream jazz en uitmuntend gespeeld kan een verrijking zijn van de enorme muzikale variëteit in de jazzmuziek. Het bewijs is het Miguel Zénon Quartet.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 29.7.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.