Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
The Millers - 'Gone...' (Doctor Jazz, 2012)

Opname: 1945-1961

Wanneer je na de oorlog opgroeide hield je óf van de Dutch Swing College óf, als je wat verder luisterde dan je oor breed was, van The Millers. (Willy Alberti kon natuurlijk ook, maar dan rookte je vast geen stiekeme sigaretjes op het schoolplein.) Het Miller Sextet was jarenlang de hipste combo van Nederland. Nou, het woord hip kenden we hier vermoedelijk nog niet – de crimineelste combo dan.

Het tijdschrift Doctor Jazz heeft na de voortreffelijke cd van het Dick Willebrandts orkest nu een schijf met successen van The Millers uitgebracht. Dat het sextet van gitarist Ab de Molenaar behoorlijk bij de pinken was, blijkt wel uit het feit dat het in 1947 de Stan Kenton-hit 'Tampico' coverde en een jaar later zelfs Dizzy Gillespies 'Groovin’ High'. Op dat moment was bebop in Nederland nog terra incognita. Maar het meest verbluffend zijn voor mij de eigen werkjes 'Make Mine Millers' en 'Get Up Them Stairs', waarvan ik altijd dacht dat het Amerikaanse evergreens betrof... In dat laatste nummer horen we invloeden van zanger en multi-instrumentalist Slim Gaillard.

Jammer, dat er geen nummers uit 1943 en '44 zijn geselecteerd. Naar verluidt bracht de groep tijdens de oorlogsjaren tijdens liveoptredens al Amerikaanse hits als 'Kalamazoo', 'Jersey Bounce' en 'Deep In The Heart Of Texas'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 27.7.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.