Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Dexter Gordon - 'Night Ballads - Montreal 1977' (Uptown, 2012)

Opname: 9-11 november 1977

Deze cd met live registraties van Dexter Gordon, gemaakt in de Rising Sun in Montreal, moet tot de beste opnamen van de tenorist gerekend worden. Gordon, voor de tweede keer terug uit Denemarken, waar hij in 1962 neergestreken was, steekt in grootse vorm. De ballads op dit album klokken tussen de zestien en de eenentwintig minuten en geen seconde daarvan verveelt. De tempi liggen laag tot ultralaag.

Wanneer dit niet zo'n uitzonderlijk indringende muziek was, zou ik deze 'Night Ballads' van harte kunnen aanbevelen voor uw wijntje bij de open haard en eventuele verdere besognes. Zijn geluid is gigantisch – de technici van Columbia, die eind jaren zeventig een reeks bejubelde platen van Gordon opnamen, moeten voor straf in de hoek. Zijn timing is lui, alsof hij en zijn publiek alle tijd van de wereld hebben. Hij weet bovendien zijn soms irritante neiging tot citeren te beteugelen – alleen in de uitgesponnen coda's stipt hij her en der andere songs aan, maar nooit zo dat je kans krijgt 'o ja' te zeggen.

De tweede beul is pianist George Cables, die ik nimmer zo frank en vrij bezig heb gehoord. Als een dolgedraaide goudzoeker graaft en graait hij in zijn solo's naar de aderen en de klompjes. Van een uit zijn voegen geramd middenregister trekt hij zich geen moer aan. Dat saxofonist John Coltrane een van zijn inspiratiebronnen was is evident.

Labels:

(Eddy Determeyer, 18.7.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.