Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Bite The Gnatze – 'Peeling Off Slowly' (TryTone, 2011)

Opname: 15-16 januari 2011

Hoewel de samenstelling van Bite The Gnatze sinds 1995 licht veranderd is, is de premisse dezelfde gebleven: muziek maken die modern klassiek, improvisatie en volksmuziek samenbrengt. Wie de lijst van deelnemende muzikanten bekijkt, zal onmiddellijk inzien dat het bij deze band niet om een slap derivaat van stijlen gaat, maar om het resultaat van een sterk autonome zoektocht. Met onder meer Joost Buis (trombone, lapsteelgitaar), Jorrit Dijkstra (altsax), Meinrad Kneer (bas) en bandleider Paul Pallesen (gitaar, banjo en bouzouki) in de gelederen, is het bijna ondenkbaar dat de muziek van minder dan hoog niveau zou zijn.

Dit uit zich vooral in de composities, die zangerig en melodieus zijn en in tegendraadse tutti's en accenten, die de ingetogen improvisaties richting geven. Op 'Paddy’s Rambles Through The Park', een Iers volksliedje na, zijn alle stukken van de hand van Pallesen, die extreem veel zorg heeft besteed aan de klankkleur van elk nummer.

De vrij ongebruikelijke samenstelling van de blazerssectie, waarin de sax en trombone worden aangevuld door de klarinetten van Michel Duijves, biedt in dit opzicht allerlei zelden onderzochte mogelijkheden. Soms, zoals in 'Blues Under The Kilt', een langzaam nummer met een sterk pulserende component in de melodie, wordt dit effect verder versterkt door ook de ritmesectie van Pallesen, Kneer, Frank van Bommel (piano, vibrafoon, klokkenspel) en Alan Purvis (drums en percussie) nadrukkelijk in de structuur van de compositie te verweven. Op andere momenten, zoals in 'Antiblob', wordt juist de melodie grotendeels schetsmatig gelaten. Hierdoor kan solist Buis zijn ideeën vrijelijk vormgeven, hoogstens gebonden door een incidenteel unisono.

Waar 'Peeling Off Slowly' in eerste instantie wat eentonig lijkt doordat alles in eenzelfde tempo is uitgevoerd, blijkt al gauw dat binnen dit kader van schijnbaar rustig voortkabbelende muziek ontzettend veel detail is verwerkt. Het is dit gevoel van precisie en aandacht voor harmonie dat 'Peeling Off Slowly' een plaat maakt waar ontzettend veel aan te beluisteren valt en die ook na vele sessies nog nieuwe geheimen prijsgeeft.

Meer horen?
Hier kun je geluidsfragmenten van 'Peeling Off Slowly' beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 28.7.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.