Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Jazz Middelheim 2012 brengt iconen en jongeren


In het katern 'Zomerfestivals' van de NRC stond Jazz Middelheim vermeld als één van de betere festivals. Dat is ontegenzeggelijk een feit. Het festival is goed georganiseerd, de programmering is van hoog niveau, de presentatie en entourage is meer dan voortreffelijk, het publiek bestaat uitsluitend uit liefhebbers en de sfeer is uitermate gemoedelijk. Met Ornette Coleman, Abdullah Ibrahim's Ekaya, Toots Thielemans, Avishai Cohen, Jef Neve en tal anderen presenteert Jazz Middelheim dan ook een bijzonder sterk en evenwichtig programma.

Donderdag 16 augustus is Ornette Coleman de headliner. De grote vernieuwer van de jazz staat nog steeds garant voor meeslepende en onvergetelijke concerten en geldt als een bron van inspiratie voor vele muzikanten als The Stooges, MC5, Patti Smith, Lou Reed en Velvet Underground. De voorbije jaren werd hij overladen met prijzen en awards en won zelfs de Pulitzerprijs. Het Kris Defoort Trio opent die dag om 17.30 uur het festival, waarna het gitarenfeest onder de noemer 'Night Of The Jazz Guitars feat. Larry Coryell and special guest Philip Catherine' kan beginnen.

Op vrijdagmiddag openen studenten van het Artesis Conservatorium het programma. Daarna maken Eric Vloeimans & Holland Baroque Society een tijdreis door vier eeuwen muziek en trekken van het hoge noorden naar het warme zuiden. Onderweg komen ze de meest wonderlijke dingen tegen. Of de zeventiende eeuw door de ogen van jazzvirtuoos Vloeimans. Het duo van pianist Stefano Bollani en de Braziliaanse bandolimspeler Hamilton de Holanda maken dartele en speelse muziek vol vrolijke en duizelingwekkende passages. Holanda haalt de bandolim, een soort mandoline, uit zijn keurslijf. In dit duo komen twee virtuozen samen. De avond wordt afgesloten door – en dat hoeft geen betoog – het Toots Thielemans Quartet 'Toots 90'.

Zaterdag 18 augustus staat Paolo Conte bovenaan de affiche. Met zijn zware, doorrookte stem en zijn treurige, vaak melancholieke teksten baadt zijn muziek in nostalgie. De barroom is nooit ver weg, al steek hij zijn liefde voor jazz nooit onder stoelen of banken. Maar of dit alles echt met jazz van doen heeft, is nog maar zeer de vraag. Voorafgaand speelt Zara McFarlane, een van de jongste aanwinsten van Giles Peterson op zijn Brownswood Recordings Label. Vorig jaar bracht ze haar debuut 'Until Tomorrow' uit, vandaag geldt ze als een van de meest beloftevolle figuren binnen de Britse jazzscene. MixTuur bijt de spits af op 18 augustus. Accordeonist, pianist en componist Tuur Florizoone raakte bekend bij het grote publiek met zijn soundtrack voor de film 'Aanrijding in Moskou'. Met MixTuur verzamelt hij zijn muzikale vrienden uit België en Afrika. Hij maakte een compositie geïnspireerd op het verhaal van de bastaardkinderen voor de herdenking van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid.

Zondag 19 augustus, wellicht de meest interessante dag van Jazz Middelheim, sluit Abdullah Ibrahim's Ekaya het festival af. De 77-jarige pianist is een van de bekendste vertegenwoordigers van de Zuid-Afrikaanse versie van de jazz, waarin populaire en traditionele Zuid-Afrikaanse muziek en jazz samenkomen. Met zijn zevenkoppige band Ekaya voert hij zijn herkenbare eigen composities uit. Hij versmelt de wereld van jazz met zijn Zuid-Afrika tot een krachtige brok muziek, met aanstekelijke ritmes en een grote poëtische kracht. Nog een topper is bassist en componist Avishai Cohen. Hij brak in de jaren negentig door aan de zijde van pianist Chick Corea. De jongste jaren verwerkt hij meer en meer zijn roots in zijn muziek: de Sefardisch-mediterrane cultuur met het Oost-Europese joodse erfgoed. Samen met zijn ervaringen uit de New Yorkse jazzscene en zijn Israëlische achtergrond heeft hij een brede bagage met een sterke joodse traditie.

Eveneens een naam op de affiche van die dag is Jef Neve 'Sons Of The New World'. Zijn nieuw ambitieus project bevat twaalf composities, gebaseerd op schokkende gebeurtenissen zoals de Pukkelpopramp, de kernramp in Japan en de revolutie in het Midden-Oosten. De spectaculaire en meeslepende pianist brengt concerten die uitgroeien tot avontuurlijke en romantische reizen. Flat Earth Society feat. Ernst Reijseger, de groep onder leiding van Peter Vermeersch, heeft een handelsmerk gemaakt van het feestelijk opblazen van schotten tussen verschillende genres. Een bigband-opera, een stille film of een dramatisch concert: Flat Earth Society (FES) heeft het gedaan. De band blijft vernieuwen, gaat uitdagingen niet uit de weg en nodigt daarom voor de gelegenheid ook zielsverwant cellist Ernst Reijseger uit.

Klik hier voor meer informatie over Jazz Middelheim.

Labels:

(Jacques Los, 1.6.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.