Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Niet voor mietjes

David Kweksilber Big Band, vrijdag 8 juni 2012, RASA, Utrecht

De DKBB, oftewel David Kweksilber Big Band, bestaat sinds 2008. Met een tweemaandelijks concert in het Bimhuis en optredens in het Grand Theater in Groningen, Korzo Den Haag en November Music in Den Bosch heeft het orkest inmiddels een niet geringe reputatie opgebouwd.

Het orkest kent een ongekende bezetting: een ritmesectie met twee percussionisten, vijf trompetten, vijf trombones, één tuba, één fagot, één hobo, zes saxofonisten – die nog dubbelen op klarinet of fluit – en de befaamde klassieke- en improzangeres Claron McFadden. De ambities van leider en rietenblazer David Kweksilber reiken ver. In zijn 25-koppen tellende formatie bevindt zich een keur aan vermaarde muzikanten, die hun sporen verdiend hebben in de werelden van de jazz- en impromuziek en de hedendaags gecomponeerde muziek. De muziek wordt dan ook niet begrensd door één specifiek genre. Het (muzikale) avontuur wordt expliciet opgezocht.

Het repertoire omvatte deze avond composities van onder anderen Hilary Jeffery, Guus Janssen, Yannis Kyriakides, Kweksilber en muziek uit de schatkamer van hoboïst Werner Herbers, die zelf een aardig partijtje meespeelt en dirigeert. Als leider van de Ebony Band ontdekte Herbers talrijke min of meer onbekende componisten, waaronder Robert Graettinger. Van hem werden delen uit 'City Of Glass' uitgevoerd. Laatstgenoemd werk werd in 1948 door Stan Kentons prestigieuze Innovations In Modern Music Ensemble uitgevoerd. Onder het bezielde dirigeren van Herbers en het accurate, felle spel van de uitgebreide kopersectie werd een robuust en klankrijk - Kenton indachtig - monumentaal en compact orkestwerk neergezet.

Ook de overige composities, waarin stijlelementen van zowel geïmproviseerde als hedendaags gecomponeerde muziek waren verwerkt, werden geïnspireerd en accuraat vertolkt. Het orkest herbergt dan ook geroutineerde ensemblemusici – dus uitstekende lezers – en voortreffelijke solisten. In die laatste categorie waren de solo's van de trombonisten Wolter Wierbos en Joost Buis, tenorsaxofonist Peter van Bergen, baritonsaxofonist Rutger van Otterlo, gitarist Wiek Hijmans en pianist Guus Janssen meer dan de moeite waard.

De David Kweksilber Big Band schuwt het experiment niet en beweegt zich zelfverzekerd en doelbewust op het grensvlak van hedendaags gecomponeerde muziek en vrije impro- en jazzmuziek. Het aldus nauwelijks te categoriseren orkest is een must voor moderne, avontuurlijke muziek- en jazzliefhebbers. Zeker niet voor mietjes, want de DKBB kan echt knallen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 20.6.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.