Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Voortbestaan jazzpodium JIN in gevaar


De stichting Jazz & Impro Nijmegen, kortweg JIN, het belangrijkste jazzpodium van Nijmegen, dreigt haar subsidie van de gemeente Nijmegen te verliezen en daarmee te verdwijnen. Komende woensdag zullen hierover vragen worden gesteld in de gemeenteraad in het kader van de behandeling van de cultuurnota van wethouder Beerten.

De JIN heeft zich de laatste vijf jaar ontwikkeld tot een podium voor jazz en improvisatiemuziek dat wezen mag, behorend tot de top tien van Nederland, met ruim 25 concerten per jaar, voornamelijk in de Lindenberg, het 'Huis voor de Kunsten' in Nijmegen. Er is landelijke erkenning voor Stichting JIN door het Fonds Podiumkunsten en in de digitale jazzmedia. Zo schreef de Jazzflits (jaargang 10, nummer 172) op 13 februari 2012 nog: 'Jazz & Impro Nijmegen verdient prijs 'Podium deserving wider recognition'. Een verrassend en uitdagend programma, met speciale aandacht voor talent dat rond Nijmegen en Arnhem ruimschoots voorhanden is.' Ook op Draai om je oren werden de JIN-concerten de afgelopen jaren met enige regelmaat positief besproken.

Het podium JIN is overigens niet een gebouw, maar een organisator van con­cer­ten. Het fysieke podium waarop de JIN haar concerten verzorgt, is in de Lindenberg. "Gezien het imago, de opzet, inrichting en werkwijze van de Lindenberg kan het succes van de JIN niet aan de­ze factoren worden toegeschreven. Het succes is er ondanks dat," aldus JIN-voorzitter Marc Hoogma.

Nu staat de nieuwe vierjarige subsidieperiode van de gemeente Nijmegen weer voor de deur. Ook de JIN moet opnieuw subsidie aanvragen. Toekenning zou voor de hand liggen, gezien de staat van dienst. Het lijkt er echter op dat ondanks alle waardering voor de JIN de gemeente gaat besluiten dat de programmeersubsidie van de JIN vanaf 1 januari 2013 naar de Lindenberg gaat. En zonder deze subsidie kan de JIN niet voortbestaan. Een succesvol initiatief zou daarmee ten einde komen. Wij zouden eraan toe willen voegen: dat kan er nog wel bij in de jazzsector!

Op de
website van de JIN vindt je meer informatie over deze onverkwikkelijke zaak.

Steun de JIN!
De JIN roept haar sympathisanten op vóór woensdag 27 juni vijf uur een e-mail aan de wethouder van Cultuur van de gemeente Nijmegen, Henk Beerten: h.beerten@nijmegen.nl en cc naar de JIN (voorzitter@jinjazz.nl) te sturen. Woensdag komt de cultuurnota in de gemeenteraad en het zou mooi zijn als de overleving van de JIN in dat kader besproken zou kunnen worden, vandaar.

Labels:

(Maarten van de Ven, 25.6.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.