Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Paul van Kemenade – 'Kaisei Nari' (KEMO, 2012)

Opname: september 2011/april 2012

Het prachtig ingetogen gespeelde 'Cherry' - een compositie van pianiste Aki Takase – is de verpletterende opening van Paul van Kemenade's meeste recente cd, 'Kasei Nari'. Hij kan inmiddels gerekend worden tot één van de beste altsaxofonisten van de lage landen. Zijn speelwijze is eigentijds en zeer inventief, zonder de historie – de blues en hardbop – te verloochenen. Daarbij produceert hij een fraai, vol en warm geluid op de altsax.

In een vijftal nummers musiceert hij op deze cd in duo- en triobezetting met twee meesterlijke improvisatoren: de reeds genoemde Aki Takase en 'werelddrummer' – op slechts een snaredrum – Han Bennink. Het levert zeer boeiende, kwalitatieve en intense impro-muziek op.

Evenals op Van Kemenade's vorige cd , 'Close enough', die – mind you – in het Amerikaanse jazztijdschrift DownBeat de hoogste waardering (5 sterren) kreeg, presenteert hij hier diverse bezettingen: zijn vaste groep Three Horns And A Bass en een gelegenheidscombinatie met het renaissance-vocaal ensemble Cappella Pratensis.

In de formatie Three Horns And A Bass worden Van Kemenade's harmonieuze, speelse en ritmische composities haarzuiver en strak uitgevoerd, met sterke collectieve improvisaties. De altsaxofonist soleert wederom magistraal met souplesse en overtuigingskracht.

De afsluiter van de cd – 'Une Couleur Différente' – is een latincompositie van Van Kemenade met Three Horns And A Bass, Cappella Pratensis, flamencogitarist El Periquin en percussionist Serigne Gueye. Een sprankelende, funky solo van Van Kemenade en swingende renaissance-vocalen maken er een feestje van. Het kan niet mis, 'Kaisei Nari' zal de vijf sterren in DownBeat weer halen. Van mij krijgt dit album een 10 met een griffel.

Meer horen?
Op de
site van Paul van Kemenade kun je van deze cd geluidsfragmenten beluisteren, mits je RealPlayer hebt.

Labels:

(Jacques Los, 7.6.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.