Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Out Of The Blues – 'Celebrating The Music Of Oliver Nelson' (Soundroots, 2011)

Opname: mei-juni 2011

Orgeljazz-trio's waren vooral in de vijftiger en zestiger jaren zeer populair in de bars en cafés in de VS. De kleine bezetting was vooral voor de horeca-eigenaren financieel aantrekkelijk, terwijl de sound van zo'n trio toch een grotere formatie deed vermoeden. Naast het hammondorgel werd de bezetting gecompleteerd door een drummer en een saxofonist of gitarist. In die jaren timmerden de organisten Jack McDuff, Jimmy McGriff, Hank Marr, Bill Doggett, Charles Earland en Johnny 'Hammond' Smith behoorlijk aan de weg, evenals de saxofonisten Red Holloway, David 'Fathead' Newman, Rusty Bryant, Willis Jackson en Houston Person.

Wellicht komt het door de rigoureuze subsidievermindering dat saxofonist Dick de Graaf, organist Arno Krijger en drummer Pascal Vermeer teruggrijpen op de populaire triobezetting uit vroegere jaren. Of wellicht vonden zij het een uitdaging de de bluesy georiënteerde muziek van componist, arrangeur en saxofonist Oliver Nelson, die overwegend is uitgevoerd door bigbands en grote ensembles, te bewerken voor een kleine bezetting.

Nelsons repertoire, dat ooit verscheen op spraakmakende albums als 'Screamin' The Blues', 'The Blues And The Abstract Truth', 'Straight Ahead' en 'Sound Pieces', heeft door de bewerking van het trio en Laetitia van Krieken (drie nummers) nauwelijks aan kracht ingeboet. De toepassing van het orgel - inclusief de swingende bass pedals - door Krijger in het trio is een adequaat substituut voor het gemis van meerdere blazers. In vergelijking met bovengenoemde albums heeft het trio dan ook nauwelijks in kwaliteit en kracht ingeboet.

De Graafs robuuste tenorsaxgeluid (in drie nummers bespeelt hij de sopraansax) combineert perfect met de volle Hammondbegeleiding. Tel daarbij op de eigentijdse improvisaties van beide instrumentalisten (De Graaf en Krijger) en het accurate, muzikale drumwerk van Vermeer, en de evenaring van het hoge niveau van Oliver Nelsons eigen op Impulse verschenen album 'The Blues And The Abstract Truth' is welhaast een feit.

Evenals zijn vorige cd 'Cry Baby' heeft Dick de Graaf met 'Celebrating The Music Of Olliver Nelson' op het Soundroots-label wederom een sterk en boeiend album afgeleverd.

Meer zien en horen?
Op de
YouTube-pagina van Out Of The Blues zie je het trio in de studio tijdens de opnames van 'Mama Lou', 'Elegy For A Duck' en 'Example 78'.

Labels:

(Jacques Los, 14.6.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.