Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
David Golek & Simin Tander - 'Folksongs From Another Land' (Kululush, 2012)


'Folksongs From Another Land' is voortgekomen uit een al langer bestaande muzikale samenwerking tussen vocaliste Simin Tander en gitarist David Golek. Eigen familie-ervaringen en vertellingen met een rijke culturele achtergrond en geschiedenis waren de basis en inspiratiebron. De cd kent voornamelijk eigen composities met uiteraard wereldmuziekinvloeden, maar ook stijlkenmerken uit de jazz met daarin ruimte voor improvisatie. Fraaie melodieƫn en harmonische structuren uit deze verschillende stijlinvloeden vloeien heel natuurlijk in elkaar over. Tander zingt subtiel en dichtbij, maar tegelijkertijd heel expressief; haar stemgeluid gaat opvallend goed samen in deze kleine bezetting met gitarist Golek.

De twee voelen elkaar goed aan en zitten elkaar nooit in de weg. De cd is samengesteld als een cyclus; alle facetten van het leven komen voorbij, waarbij iedereen zich wel ergens in kan herkenen. Van de onbevangenheid en zorgeloosheid zoals een kind die kan ervaren tot de hardheid van het bestaan, zoals in het nummer 'Troubled Fields'. Het contrast tussen helikoptergeluiden met een schreeuwende wanhopige menigte vanuit een oorlogsgebied, de haast liefdevolle muzikale beschrijving daarvan en - tegelijkertijd - de aanmoediging met een luchtigheid van toon is indrukwekkend!

Beide musici hebben een uitstekende techniek en beschikken over een groot vakmanschap, maar dit alles in dienst van de muziek en creativiteit. 'Folksongs From Another Land' klinkt dan ook erg authentiek, is zelfbewust en integer gemaakt, bijzonder muzikaal en van een ontroerende schoonheid!

Meer horen?
Klik
hier om van dit album de volgende tracks te beluisteren: 'Young Adult', 'The Woods Are Lovely, Dark And Deep' en 'Troubled Fields'. Je vindt ze via het submenu Listen.

Labels:

(Koen Scherer, 1.6.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.