Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Chick Corea – 'Further Explorations' (Concord, 2012)

Opname: 4-17 mei 2010

Chick Corea, Eddie Gomez en wijlen Paul Motian zijn alle drie op enige wijze verbonden met pianist Bill Evans. Zowel Gomez (bas) als Motian (drums) waren van grote waarde in verschillende incarnaties van het Bill Evans Trio, terwijl Corea's stijl als pianist direct op die van Evans geënt is. Met platen als 'Now He Sings, Now He Sobs' heeft Corea zich bovendien al op jonge leeftijd uitdrukkelijk geplaatst in de traditie van het pianotrio. Dit genre, dat voorheen vooral een incidentele vorm was, is door Evans geperfectioneerd.

Nog altijd worden vrijwel alle pianotrio's getoetst aan de door Evans ontwikkelde stijl van spelen. Deze kenmerkt zich door een grote mate van democratie onder de muzikanten en een klassiek-impressionistisch klankpalet. Ook Corea zal in zijn begintijd, als blanke jazzpianist met klassieke neigingen, ongetwijfeld vaak met Evans vergeleken zijn. Echter, met een staat van dienst als die van Corea is het mogelijk een project als dit tot een goed einde te brengen, zonder van epigonisme beschuldigd te worden. Door ook bebop-klassiekers als 'Hot House' en 'Little Rootie Tootie' toe te voegen, slaagt Corea er bovendien in de traditie die van Evans naar hemzelf loopt in een historisch perspectief te plaatsen. Hierdoor ontstaat een bredere kijk op de muziek van Evans dan wanneer er alleen maar slaafs door hem uitgevoerd repertoire zou zijn gespeeld.

In de uitvoering is 'Further Explorations' eveneens een gul project. Uit 24 live-opnamen van ieder anderhalf uur is de uiteindelijke dubbel-cd samengesteld. Het contrast tussen de robuuste baslijnen van Gomez, de fonkelende pianopartijen van Corea en Motians zachte inkleuringen zorgt ervoor dat de muziek altijd spannend en ongrijpbaar is.

De gestreken partijen van Gomez, die om onbegrijpelijke redenen de laatste jaren vooral met relatief inferieure muzikanten werkt, zijn uiterst imponerend. De wetenschap dat Paul Motian ons ontvallen is, maakt diens bijdragen des te interessanter. Het aanwijzen van een absoluut hoogtepunt is dan ook lastig, maar 'They Say That Falling In Love Is Wonderful', 'Alice In Wonderland' en 'But Beautiful' zijn prima kandidaten.

Meer horen?
Op de
website van Chick Corea kun je een fragment zien waarin de drie muzikanten hun samenwerking en de relatie met Bill Evans bespreken.

Labels:

(Sybren Renema, 25.6.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.